Brexit: De ce este atat de importanta frontiera irlandeza

Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 14:26
1111 citiri
Brexit: De ce este atat de importanta frontiera irlandeza
Foto: Arhiva Ziare.com

Una dintre marile temeri privind Brexit-ul este ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va insemna restabilirea unei frontiere "dure" intre provincia britanica Irlanda de Nord si Republica Irlanda vecina, membra a UE.

Intentia este de a pastra acordul de pace din 1998, care a pus capat a patru decenii de confruntari sangeroase intre nationalisti si unionisti nord-irlandezi, consolidand legaturile intre cele doua teritorii, potrivit CNN.

In martie, britanicii acceptasera sa integreze in schita de acord privind retragerea din UE optiunea un "spatiu reglementar comun" care sa includa UE si Irlanda de Nord, cel putin pana cand o solutie satisfacatoare va fi propusa. Aceasta solutie este cunoscuta drept "backstop".

Premierul britanic Theresa May spune ca acordul pe Brexit nu implica reintroducerea asa numitei frontiere "dure", datorita perioadei de tranzitie care va mentine UK in uniunea vamala a Uniunii Europeane.

Probleme vor aparea in cazul in care nu exista o solutie satisfacatoare la ce se intampla dupa ce se termina perioada de tranzitie, in 2020. Aici intervine "backstop"-ul, o polita de asigurare menita sa evite o granita dura daca nu se gaseste o solutie privind frontiera pana atunci.

Tocmai asta ii enerveaza pe britanicii pro iesirii UK din UE: faptul ca Marea Britanie nu va parasi nicidoata cu adevarat Uniunea Europeana daca raman in uniunea vamala.

Ei vor sa fie liberi de conditiile impuse de uniunea vamala, pentru a crea negocieri comerciale internationale care ar impune ca Regatului Unit sa nu fie conditionat de UE in domenii precum agricultura, pescuitul, standardele alimentare sau mediul.

Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord, minoritate in guvernul de la Londra, solicita, de asemenea, o despartire "curata" de UE, si se opun oricarei decizii de a oferi Irlandei de Nord un statut diferit de cel al Marii Britanii.

Un punct crucial in aceasta problema este ca acordul pe Brexit, asa cum este acum, statueaza ca niciuna dintre parti nu poate renunta la "backstop" unilateral. Cei care sunt pro iesirii UK din UE urasc ideea ca Uniunea va avea inca putere asupra Marii Britanii, iar backstop-ul s-ar putea sa nu se finalizeze niciodata.

Insa, alti factori, inclusiv guvernul irlandez, argumenteaza ca backstop-ul va fi nesemnificativ daca Marea Britanie il poate ignora. Totusi, sunt putine semne ca liderii europeni vor face concesii fata de May asupra acordului.

A.D. ...citeste mai departe despre "Brexit: De ce este atat de importanta frontiera irlandeza" pe Ziare.com

#efecte Brexit Irlanda, #Brexit backstop Irlanda , #Stiri International