Brexit, inca o incercare: s-au stabilit cele patru variante care vor fi votate de parlamentari

Luni, 01 Aprilie 2019, ora 19:50
759 citiri

Parlamentarii britanici desfasoara luni seara o noua runda de voturi orientative (''indicative votes'') in incercarea de a gasi o solutie care ar putea fi sustinuta de o majoritate parlamentara si sa scoata astfel din impas procesul Brexitului, dupa respingerea de trei ori a acordului de retragere din UE convenit de premierul Theresa May cu blocul comunitar, informeaza agentia Reuters.

Prima runda de voturi orientative, desfasurata saptamana trecuta, s-a incheiat cu respingerea tuturor celor opt motiuni supuse la vot, cele mai multe fiind acum propuse din nou de initiatorii lor, in aceeasi forma sau putin modificate.

Din cele noua texte propuse, presedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a selectat patru asupra carora deputatii se vor pronunta.

Prima optiune selectata, ''motiunea C'', solicita guvernului sa negocieze o uniune vamala permanenta cu Uniunea Europeana. O motiune similara a fost respinsa la runda precedenta cu o diferenta de numai sase voturi.

Urmatoarea optiune, ''motiunea D'', sugereaza o ''Piata Comuna 2.0'', adica negocierea unui acord de retragere din blocul comunitar insotit de un aranjament dupa modelul relatiei Norvegiei cu UE, ceea ce ar insemna atat ramanerea Regatului Unit in Piata Unica europeana, cat si incheierea unui acord vamal cu UE. Aceeasi motiune a fost respinsa anterior cu 283 de voturi la 189.

Cea de-a treia optiune, ''motiunea E'', cere convocarea unui referendum pentru validarea oricarui acord privind Brexitul convenit cu UE de guvernul de la Londra. Si aceasta alternativa a fost supusa votului Camerei Comunelor saptamana trecuta, fiind respinsa cu 295 de voturi la 268.

Ultima alternativa, ''motiunea G'', cere guvernului sa anuleze Brexitul (sa revoce articolul 50), ca masura extrema de evitare a unei iesiri din UE fara acord. Este o varianta revizuita a unei alte motiuni respinse la votul precedent, cu 293 de voturi la 184.

Chiar daca una sau mai multe dintre aceste motiuni vor fi votate acum de o majoritate in Camera Comunelor, ele nu vor avea forta juridica, in schimb pot pune presiune pe premierul Theresa May sa urmeze o anumita cale in acest proces.

Conform deciziei luate de liderii europeni la ultimul summit, in conditiile unui nou vot negativ al parlamentului britanic fata de acord, ceea ce s-a intamplat vineri pentru a treia oara, noua data efectiva a Brexitului este 12 aprilie, aceasta fiind si data pana la care, conform aceleiasi decizii, Londra trebuie sa comunice Bruxelles-ului calea ...citeste mai departe despre "Brexit, inca o incercare: s-au stabilit cele patru variante care vor fi votate de parlamentari" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Brexit variante vot aprilie , #Stiri International