Brexit: Theresa May merge iar la Bruxelles pentru discutii cu Juncker

Marti, 19 Februarie 2019, ora 15:56
1109 citiri
Brexit: Theresa May merge iar la Bruxelles pentru discutii cu Juncker
Foto: Arhiva Facebook/ Theresa May

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va intalni miercuri seara cu prim-ministrul britanic Theresa May, a anuntat un purtator de cuvant al Comisiei, citat marti de DPA si France Presse, in timp ce riscul unui Brexit fara acord a crescut la putin peste o luna pana la data retragerii britanice, programata la 29 martie.

Anuntul intervine in timp ce negociatorii britanici si ai UE s-au intalnit pentru a discuta modalitatile de a evita un "divort" fara niciun acord.

Negociatorii UE "nu vor redeschide acordul de retragere", a precizat purtatorul de cuvant, referindu-se la acordul de divort ce ramane impopular printre parlamentarii britanici.

"Mai multe discutii vor avea loc in aceasta saptamana pentru a vedea daca se poate gasi o cale ce ar obtine cel mai larg sprijin posibil in Parlamentul britanic si sa respecte liniile directoare convenite" de statele membre ale UE, a adaugat el.

Reuniunea este stabilita pentru miercuri la ora 18.30 (17.30 GMT) la sediul Comisiei, la Bruxelles.

Aceasta reuniune a fost pregatita de o intalnire luni intre negociatorul-sef al UE Michel Barnier si omologul sau britanic Stephen Barclay.

Barnier "a reiterat ca cei 27 nu vor redeschide tratatul de retragere" pe care el l-a negociat cu dna May, dar care a fost respins de Parlamentul britanic in ianuarie, a subliniat, in fata presei, purtatorul de cuvant al Comisiei, Margaritis Schinas.

Europenii "nu pot accepta sa acorde o limita de timp pentru 'plasa de siguranta' (clauza de 'backstop' n.r.) si nici clauza de iesire unilaterala" din acest dispozitiv ce a fost inclus in acordul de divort, a mai spus Schinas.

Aceasta dispozitie de ultima instanta, numita "backstop" in limba engleza, prevede mentinerea Regatului Unit intr-o uniune vamala cu UE daca nu exista o modalitate mai buna de a evita revenirea la o frontiera fizica intre Irlanda de Nord si Republica Irlanda, aminteste AFP.

In Regatul Unit, sustinatorii unei rupturi clare de UE se tem ca aceasta masura este o "capcana" ce ar mentine Marea Britanie "ancorata" pe o perioada nedeterminata in UE in ciuda divortului.

Pentru a-i linisti, dna May s-a angajat sa caute "aranjamente alternative" cu UE.

Citeste si Liderii UE exclud renegocierea acordului de Brexit si acuza un joc murdar al Londrei: Gasiti solutii in loc sa beti ceai si sa mancati biscuiti ...citeste mai departe despre "Brexit: Theresa May merge iar la Bruxelles pentru discutii cu Juncker" pe Ziare.com

#Theresa May discutii Brexit Juncker, #Theresa May vizita Bruxelles Brexit, #iesire Marea Britanie UE, #iesire UK UE , #Stiri International