Brexit-ul va implica riscuri pentru domeniul nuclear

Marti, 02 Mai 2017, ora 10:55
1561 citiri
Brexit-ul va implica riscuri pentru domeniul nuclear
Foto: Arhiva Ziare.com

Intentia Marii Britanii de a parasi Comunitatea Europeana pentru Energie Atomica (Euratom) in momentul iesirii tarii din Uniunea Europeana va afecta grav cercetarea in domeniul nuclear si va periclita resursele energetice, a avertizat o comisie parlamentara britanica, intr-un raport dat marti publicitatii.

Guvernul de la Londra sustine ca Marea Britanie trebuie sa paraseasca Euratom ca parte a obiectivului sau de a pune capat jurisdictiei Curtii de Justitie a UE (CJUE) atunci cand tara va iesi din blocul comunitar, transmite Reuters.

Euratom este cadrul UE pentru siguranta si dezvoltarea energiei nucleare, creand o piata europeana a bunurilor si serviciilor nucleare si stabilind respectarea standardelor internationale pentru controlul folosirii uraniului si plutoniului.

Desi este separata juridic de UE, Euratom are aceiasi membri si este guvernata de institutiile UE.

In raportul respectiv, Comisia pentru strategii in domeniile industrial, energetic si al afacerilor a mentionat ca golul aparut intre momentul iesirii Marii Britanii din Euratom si cel al stabilirii unor acorduri alternative va afecta cercetarea, comertul cu produse nucleare si resursele de energie nucleara.

"Guvernul nu a reusit sa tina cont de potentialele consecinte grave ale obiectivelor Brexit pentru sectorul nuclear", a declarat parlamentarul laburist Iain Wright, presedinte al comisiei respective.

Expertii sunt de parere ca, daca Marea Britanie paraseste Euratom, exista riscul ca noile proiecte sa fie amanate sau suspendate.

Londra intentioneaza sa construiasca noi reactoare nucleare in contextul neacoperirii necesarului de energie in deceniul urmator. Cel mai mare astfel de proiect, in valoare de 24 de miliarde de dolari, Hinkley Point C, este construit de compania franceza EDF.

Marea Britanie a incheiat acorduri internationale de cooperare nucleara cu tari din afara UE, care au la baza punerea in practica a unor mecanisme de siguranta ale Euratom. De asemenea, sunt necesare noi intelegeri comerciale pentru combustibili nucleari.

Stocul de plutoniu al Marii Britanii la obiectivul sau nuclear de la Sellafield este cel mai mare din lume, fiind supravegheat de oficiali Euratom.

"Impartasim temerea ca noile acorduri pentru reglementarea activitatii nucleare vor dura mai mult de doi ani", mentioneaza raportul, facand referire la calendarul negocierilor privind Brexit-ul. "De aceea, recomandam Guvernului sa incerce sa amane iesirea din Euratom, daca este necesar ...citeste mai departe despre "Brexit-ul va implica riscuri pentru domeniul nuclear" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Marea Britanie parasire Euratom, #reactoare nucleare Londra , #Stiri International