Brexitul a fost declansat oficial. Theresa May: E un moment istoric si nu poate exista cale de intoarcere

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 15:59
924 citiri
Brexitul a fost declansat oficial. Theresa May: E un moment istoric si nu poate exista cale de intoarcere
Foto: Captura YouTube

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat miercuri dupa-amiaza, in Camera Comunelor, ca scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru iesirea din blocul comunitar, a fost inmanata presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, si ca, din acest moment "Regatul unit paraseste Uniunea Europeana".

May a precizat ca este vorba de un moment istoric si nu poate exista o cale de intoarcere pentru Marea Britanie.

"Acum cateva minute in Bruxelles, reprezentantul permanent al Marii Britanii pe langa UE i-a inmanat din partea mea o scrisoare presedintelui Consiliului European, prin care este confirmata decizia Guvernului britanic de a invoca articolul 50 al Tratatului privind Uniunea Europeana [...] In conformitate cu dorintele poporului, Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana. Acesta este un moment istoric dupa care nu mai exista o cale de intoarcere", a declarat Theresa May.

De asemenea, aceasta a precizat ca natiunea va lua de acum propriile decizii si isi va face propriile legi.

"Vom prelua controlul asupra lucrurilor care conteaza cel mai mult pentru noi", a precizat May.

Aceasta a spus ca doreste ca Marea Britanie sa iasa "mai puternica, mai echitabila mai deschisa ca niciodata" dupa Brexit.

"Alegerile pe care le facem vor defini caracterul unei natiuni. Putem sa decidem ca aceasta sarcina este mult prea mare. Putem sa alegem sa ne intoarcem la trecut si sa credem ca asta nu se poate poate face. Sau putem sa ne uitam inainte cu optimism si speranta - si sa credem in puterea de durata a spiritului britanic", a mai declarat May.

Premierul a spus ca va alege sa creada ca cele mai bune zile ale natiunii sunt in viitor.

"Pentru ca am incredere ca avem perspectiva si planul potrivit pentru a folosi acest moment in construirea unei tari mai bune in Marea Britanie. Este sansa generatiei pentru a construi un viitor mai bun", a mai afirmat premierul britanic.

Theresa May a precizat ca parasirea blocului comunitar inseamna ca legile vor fi facute de acum inainte la Londra, Cardiff, Glasgow si Belfast.

May a promis inclusiv suplimentarea puterilor pentru administratiile regionale dupa Brexit.

De asemenea, a mentionat ca Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana, dar nu si Europa. In acest sens, britanicii vor continua sa colaboreze cu europenii in probleme care tin de securitate si aparare dupa retragerea din UE.

Premierul May a precizat ca vrea ca Marea Britanie sa fie in viitor o tar ...citeste mai departe despre "Brexitul a fost declansat oficial. Theresa May: E un moment istoric si nu poate exista cale de intoarcere" pe Ziare.com

#Theresa May discurs miercuri Brexit, #Theresa May discurs camera comunelor, #Theresa May discurs iesire UE , #Stiri International