Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bruxelles le propune statelor membre Uniunii Europene sa infiinteze un Fond Monetar European

Bruxelles le propune statelor membre Uniunii Europene sa infiinteze un Fond Monetar European
Comisia Eurpeana (CE) a propus, miercuri, statelor membre UE sa infiinteze un Fond Monetar European la jumatatea lui 2019, in cadrul unei vaste reforme a zonei euro anuntata de mult timp.

Aceste propuneri, menite sa perfectioneze Uniunea Economica si Monetara (UEM), au fost promise in septembrie de presedintele Comisiei Jean-Claude Juncker.

Acesta intentiona sa profite de "fereastra oportunitatii" oferite de reluarea cresterii economice in UE si de sfarsitul proceselor electorale in Franta si Germania ca sa perfectioneze Uniunea Economica Monetara (UEM), inainte de alegerile europene din primavara lui 2019, relateaza AFP.

Insa ele cad intr-un moment nepotrivit pentru un actor de prim-plan, Germania, care inca nu are un guvern, in contextul in care presedintele francez Emmanuel Macron si-a prezentat ideile despre viitorul monedei unice in septembrie la Sorbona, la Paris.

Trei comisari - germanul Gunther Oettinger, francezul Pierre Moscovici si letonul Valdis Dombrovskis - au fost insarcinati de Juncker sa prezinte aceste propuneri la Bruxelles, miercuri.

Inainte ca ei sa apuce sa vorbeasca, unele publicatii din Germania au atacat Bruxellesul, inclusiv cel mai citit ziar din tara, Bild, care scria in editorialul de miercuri ca aceasta "Comisie Europeana vrea un Fond Monetar European: acest pachet de Sfantul Nicolae (o sarbatoare populara in mai multe tari europene) nu le place tuturor celor din UE".

Comisia propune "sa se transforme Mecanismul European de Stabilitate (MES), un organ interguvernamental de gestionare de criza, creat de cele 19 state membre ale zonei euro, in Fondul Monetar European (FME) ", a anuntat Moscovici.

"Parlamentul European (PE) si Consiliul (care reprezinta statele membre UE) sunt invitate sa adopte aceasta propunere la jumatatea lui 2019", se precizeaza intr-un comunicat al Comisiei Europene.

MES, care a jucat deja un rol foarte important in ultimul program de ajutorare a Greciei, ar putea astfel sa se substituie FMI, cu sediul la Washington, in viitoare programe de ajutorare ale altor tari aflate in dificultate.

Pierdere de influenta

Finantat de statele membre, acest FME ar putea astfel sa joace un rol de garant al bancilor aflate in dificultate in zona euro, in cazul in care masurile deja prevazute de catre institutiile financiare si statele nationale in cadrul Uniunii Bancare nu ar fi suficiente.

Executivul european ar dori sa vada acest viitor FME ferm ancorat in reglementarile si competentele UE ...citeste mai departe despre "Bruxelles le propune statelor membre Uniunii Europene sa infiinteze un Fond Monetar European" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 467 ori