Bruxelles-ul vrea sa simplifice politica agricola comuna

Vineri, 20 Noiembrie 2009, ora 16:30
1294 citiri
Bruxelles-ul vrea sa simplifice politica agricola comuna

Directia Generala Agricultura si Dezvoltare Rurala a Comisiei Europene a avizat favorabil majoritatea celor 39 de propuneri de simplificare pe care statele membre le-au inaintat CE in aprilie vizand politica agricola comuna (PAC), potrivit unui raport publicat vineri de executivul european, informeaza NewsIn.

Raportul va fi discutat la reuniunea Consiliului de Agricultura din decembrie.

"Fermierii europeni, mai ales in actualul climat economic, nu trebuie tinuti in loc cu reguli inutil de complicate si birocratie. Raportul dovedeste ca sustinem acest mod de abordare. Nu suntem pentru simplificare doar din gura. Avem in vedere actiuni concrete", a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel.

O parte din propunerile CE au fost deja incluse in normele revizuite privind platile directe care se vor pune in aplicare de la 1 ianuarie 2010.

Documentul de lucru al Comisiei prezinta si o serie de initiative suplimentare de simplificare, ce vizeaza realizarea unor programe mai suple de promovare a produselor agricole, posibila eliminare a normelor cu privire la etichetarea facultativa a carnii de vita si manzat, precum si posibilitatea armonizarii termenelor de plata ale unor masuri de dezvoltare rurala cu cele ale platilor directe.

Comisia lucreaza la simplificarea politicii agricole comune inca de la prima comunicare publicata pe aceasta tema in 2005.

Aceasta activitate se integreaza in strategia globala pentru o mai buna legiferare care urmareste, printre altele, reducerea cu 25% a sarcinilor administrative pana in 2012.

 

#produse agricole, # politica, # simplificare , #Stiri International