Bursele asiatice, afectate de rezultatele economice din China si Japonia

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 14:00
1477 citiri
Bursele asiatice, afectate de rezultatele economice din China si Japonia

Pietele asiatice au atins minimul ultimelor saptamani, dupa ce statisticile au aratat scaderea productiei chineze pentru a unsprezecea luna consecutiva, iar exporturile Japoniei s-au redus pentru a treia luna.

Aceste evolutii sustin argumentul analistilor al necesitatii unor interventii guvernamentale pentru sustinerea economiei in cele doua tari, relateaza Bloomberg.

Deficitul comercial din Japonia a atins 9,6 miliarde de dolari, iar analistii considera ca este chiar mai mare, determinand Banca Japoniei sa anunte, miercuri, extindera relaxarii fiscale.

Un studiul HSBC si Markit a relevat scaderea productiei chineze, iar daca informatiile reflecta realitatea, atunci aceasta este cea mai mare contractie din ultimii opt ani, de cand se realizeaza cercetarea.

"Cele doua seturi de date sunt in primul rand o reflectare a cererii externe reduse", a declarat Patrick Bennet, strateg al Bancii Comerciale Imperiale Canadiene din Hong Kong. China "ar trebui sa reduca rata dobanzii pentru a sprijini economia interna in scadere, dar trebuie sa isi focuseze interventia pentru a evita un alt boom imobiliar", a adaugat acesta, aproband masura bancii centrale japoneze.

Aceste masuri s-ar putea insa sa nu fie suficiente in conditiile in care conflicul sino-japonez continua. Cele doua tari sunt interdependente din punct de vedere al schimburilor comerciale, iar fabricile din China sunt vitale pentru productia nipona.

In acelasi timp, Japonia reprezinta un angajator important pentru chinezi, unde piata muncii intampina dificultati in absorbtia tinerilor absolventi.

Conflictul sino-japonez poate cauza scaderi economice cu repercusiuni globale

Pe acest fundal, si cererea de materii prime, precum cupru, petrol sau zinc, a scazut. Climatul nefavorabil a dus, astfel, la probleme si in Australia, moneda locala fiind in scadere.

#china, #japonia, #piete asiatice, #australia, #stimul guvernamental , #Stiri International