BusinessWeek: Oracle a platit pretul corect pentru Micros Systems

Marti, 24 Iunie 2014, ora 16:48
1778 citiri
BusinessWeek: Oracle a platit pretul corect pentru Micros Systems
Sursa foto: BusinessWeek

In timp ce preluarile de companii scumpe, care dezvolta aplicatii mobile, sunt principalele evenimente din acest an, Oracle a aratat ca nu trebuie platit foarte mult pentru indeplinirea obiectivelor.

Marile preluari din prima parte a acestui an s-au orientat catre companii cunoscute, aflate in crestere rapida, cum ar fi OpenTable si WhatsApp. Desi multe companii s-au orientat catre domenii in crestere - fie aplicatiile mobile, pentru internet sau sisteme cloud-computing - Oracle a optat pentru Micros Systems, un producator de aplicatii mai ieftin si mai putin cunoscut, spun cei de la BusinessWeek.

Oracle a platit pentru compania Micros 4,6 miliarde de dolari, suma de 17 ori mai mare decat profitul operational inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari, fata de o medie de 22 de ori, platita de alti giganti pentru preluarea companiilor de internet sau software, conform datelor furnizate de Bloomberg. Si prima de 20% oferita actionarilor Micros pentru preluare este, de asemenea, printre cele mai scazute din ultimii patru ani.

"Strategia Oracle a fost inteligenta, si a cumparat active bune, la un pret bun", a spus Brent Thill, analist de la UBS din San Francisco. "Nu este o afacere relativ scumpa, comparativ cu celelalte. Este o marja de tranzactie decenta si Oracle, probabil, a apreciat ca poate obtine mai mult".

Multe companii vor sa gastige o pozitie cat mai buna in piata

Microsoft, International Business Machines, SAP si Oracle sunt, probabil, printre gigantii care cauta sa-si intareasca pozitia in segmente ca big data, securitate cibernetica si cloud, conform lui Daniel Ives, analist la FBR & Co. El a adaugat ca printre potentialele tine se numara companiile Imperva Inc., Qlik Technologies Inc., Tableau Software Inc. si Splunk Inc.

Reprezentantii Oracle, Microsoft, IBM si SAP nu au dat detalii despre planurile de preluari de companii.

Oracle, dupa o intrare mai tarzie pe piata cloud computing, a preluat mai multe companii de la inceputul lui 2013. In decembrie, producatorul de software, care valoreaza 183 de miliarde de dolari, a preluat Responsys pentru 1,5 miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca a platit o prima de 48% din pretul mediu tinta. Pentru preluarea de anul trecut a Acme Packet, a platit doua miliarde de dolari, iar prima s-a ridicat la 24%; pentru Eloqua, prima platita pentru preluarea din 2012 s-a ridicat la 32%.

Stadionul Wembley, printre clientii Micros

Micros produce aplicatii pentru industria hoteliera si retail, printre clienti fiind Starwood Hotels, Ikea, SeaWorld si stadionul Wembley din Londra, dar si restaurantele Stadium, TGI Friday's si Ruth's Chris Steakhouse. Programele pe care le dezvolta asigura si managementul veniturilor, si operatiuni cu POS si prevenirea fraudelor. Compania incearca sa stimuleze vanzarile aplicatiei in cloud, dar si a versiunilor pentru tablete si telefoane.

Desi aceasta este cea mai mare afacere din tehnologie din acest an, dupa cea prin care Facebook a cumparat WhatsApp pentru aproximativ 19 miliarde dolari in luna februarie, exista un decalaj mare al evaluarii din aceste tranzactii. Facebook a oferit un pret de aproape 19 ori peste vanzarile estimate ale WhatsApp, un nivel intalnit mai mult la companiile farmaceutice care dezvolta tratamente anti-cancer.

Pretul oferit de Oracle pentru Micros este de 3,5 ori mai mare decat veniturile anuale ale companiei si de 17 ori mai mari decat profitul EBITDA, mai putin decat rata de multiplicare pe care cumparatori au luat-o in calcul la tranzactiile de peste un miliard de dolari, prin care au preluat companii cu activitate pe internet sau in productia de software, arata datele Bloomberg.

In acelasi timp, Micros nu are acelasi ritm de crestere ca WhatsApp, a mai spus Thill. Veniturile Micros vor creste in anul fiscal care se va incheia la sfarsitul acestei luni cu 8,1%, la 1,37 miliarde de dolar si ar putea sa creasca cu 6,8%, la 1,4 miliarde de dolari in urmatorul an fiscal, conform estimarilor analistilor.

WhatsApp ar putea sa-si majoreze numarul de utilizatori, in cativa ani, de la 450 de milioane la peste un miliard, conform declaratiilor lui Zuckerberg din februarie. Utilizatorii platesc 99 de centi dupa primul an, care este gratuit, ceea ce inseamna vanzari anuale de un miliard de dolari pentru WhatsApp.

Preluarea Micros permite Oracle sa se concentreze pe verticale importante

Pentru Oracle preluarea Micros este mai mut decat o oportunitate. Se va implica mai mult in segmentul aplicatiilor pentru retaileri si hoteluri, conform lui Brian White, analist la Cantor Fitzgerald. Tranzactia sustine orientarea Oracle pe "verticale specifice", sau domenii, cum ar fi retailul sau industria hoteliera, a spus White.

"In ultimii ani, Oracle a dat de inteles ca vrea sa devina unul dintre principalii furnizori in verticalele specifice, inclusiv in cea a serviciilor financiare, retail si telecom", conform lui White.

Oracle nu a platit prea mult pentru Micros, si este posibil sa mai faca si alte preluari, a adaugat Ives de la FBR. Pe 20 iunie, actiunile Oracle au avut cea mai mare scadere din acest an, dupa ce profitul trimestrial si vanzarule companiei nu s-au ridicat la estimarile analistilor, in ciuda eforturilor companiei de a ajunge din urma competitorii de pe piata cloud computing. Vanzarile au crescut cu mai putin de 5% in fiecare dintre ultimele 11 trimestre, iar analisti estimeaza ca ritmul redus se va mentine in anii urmatori.

"Oracle trebuie sa continue preluarile agresive, pentru a alimenta motorul de crestere", a mai spus White. "Avand in vedere rezultatele din ultimii ani, vad alte preluari la orizont".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#orcle micros, #preluare micros, #investitie oracle , #Stiri International