Cameron: "Marea Britanie nu va plati 2 miliarde de euro la 1 decembrie" pentru bugetul UE

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 10:05
1187 citiri
Cameron: "Marea Britanie nu va plati 2 miliarde de euro la 1 decembrie" pentru bugetul UE
Foto: (c) Luke MacGregor / REUTERS

Marea Britanie nu va plati cele 2 miliarde de euro care reprezinta contributia sa la bugetul UE la 1 decembrie, a repetat luni David Cameron, in ciuda amenintarilor Comisiei Europene ca tara sa ar putea fi amendata, relateaza AFP si Reuters.

'Marea Britanie nu va plati nimanui cele 2 miliarde de euro la 1 decembrie si respingem cuantumul acestei plati. Ne vom bate prin toate mijloacele posibile', a declarat prim-ministrul britanic in fata parlamentului, transmite Agerpres.

'Suma si calendarul acestei solicitari sunt inacceptabile. Ajustari se fac in fiecare an. Dar nu s-a intamplat niciodata sa ni se ceara doua miliarde de euro, circa 20% din contributia noastra neta de anul trecut', a adaugat Cameron.

Contributia Marii Britanii pentru 2014 a fost marita cu 2,1 miliarde de euro dupa luarea in calcul a cifrelor revizuite ale PIB-ului sau.

'Doua miliarde de euro reprezinta mai mult decat contributia bruta a anumitor tari. Nu este maruntis, sunt bani ai contribuabilului britanic', a adaugat premierul britanic, confruntat in tara sa cu o presiune crescanda din partea eurofobilor din UKIP, in perspectiva alegerilor legislative de anul viitor.

Comisia Europeana a avertizat luni ca ar putea cere Marii Britanii sa plateasca penalitati daca premierul David Cameron isi pune in practica amenintarea ca nu va achita cele doua miliarde de euro cerute de executivul european pentru rectificarea bugetului pe anul in curs.

'Legea impune statelor sa verse contributia la bugetul european pana pe 1 decembrie. Daca aceasta prevedere nu este respectata, Comisia poate impune amenzi', a indicat oficialul comunitar, declarandu-se in acelasi timp 'surprins' de pozitia exprimata pe acest subiect de premierul Cameron la Consiliul European de saptamana trecuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Marea Britanie contributie buget UE, #David Cameron contributie Marea Britanie , #Stiri International