Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Campaniile de dezinformare si spionaj ale Rusiei au afectat 39 de tari, inclusiv NATO si ONU

Campaniile de dezinformare si spionaj ale Rusiei au afectat 39 de tari, inclusiv NATO si ONU
Rusia a lansat campanii de dezinformare si de spionaj informatic in ultimii ani care au afectat mai multe sute de persoane si organizatii in 39 de tari, inclusiv NATO si ONU, potrivit unui studiu publicat joi.

Un raport al Citizen Lab de la Universitatea din Toronto (Canada) releva existenta - cel putin din 2015 - a unor "campanii de dezinformare si de spionaj informatic care vizeaza sute de tinte guvernamentale, economice, militare si din societatea civila", potrivit principalului sau autor, Ronald Deibert.

Piratarea informatica a Partidului Democrat si campania de dezinformare in cursul alegerilor prezidentiale americane nu reprezinta decat partea vizibila a acestui aisberg, releva studiul.

Cercetatorii de la Citizen Lab estimeaza ca spionajul nu vizeaza doar guvernul, armata si unele societati, ci si jurnalisti, cercetatori, opozanti si militanti.

Printre personalitatile vizate figureaza un fost premier rus, fosti inalti responsabili americani, membri ai cabinetelor ministeriale din Europa si Asia, ambasadori, militari de rang inalt si directori generali ai unor societati energetice.

Campaniile Rusiei urmeaza un model de atac prin "momeala" care permite Moscovei sa obtina datele persoanelor vizate, care sunt apoi propagate amestecand informatii adevarate cu altele false pentru a suscita confuzie, explica Deibert intr-o nota.

"Rusia are o experienta indelungata in materie de "dezinformatia", care dateaza din epoca sovietica", aminteste cercetatorul.

"Acest gen de scurgeri de informatii contaminate, ca de pilda cele analizate in raportul nostru, reprezinta noi provocari pentru opinia publica. Informatiile false in documente adevarate, "minciuni intr-o padure de fapte", sunt foarte dificil de distins si de contracarat", estimeaza Deibert.

Cercetatorii sunt de acord ca nu dispun de elemente care sa le permita sa lege aceste campanii de anumite agentii speciale rusesti. Dar ei compileaza in raportul lor date "publicate de numeroase guverne si intreprinderi despre autorii atacurilor cibernetice legate de Rusia", potrivit acestora.

Jurnalistul american David Satter, care a scris mult despre coruptia din Rusia, a fost vizat in special de aceste atacuri cibernetice, potrivit raportului.

Corespondenta electronica a lui Satter a fost atacata, iar mesajele lui - "modificate selectiv" inainte de a fi "propagate" astfel incat sa creeze impresia ca jurnalistul face parte dintr-un complot al CIA care urmareste sa-l discrediteze pe presedin ...citeste mai departe despre "Campaniile de dezinformare si spionaj ale Rusiei au afectat 39 de tari, inclusiv NATO si ONU" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 573 ori