Cand coruptia ucide in UE: Jurnalista aruncata in aer in Malta dezvaluise cum isi ascund banii politicienii si mafiotii

Miercuri, 18 Octombrie 2017, ora 08:39
1356 citiri
Cand coruptia ucide in UE: Jurnalista aruncata in aer in Malta dezvaluise cum isi ascund banii politicienii si mafiotii
Foto: DaphneCaruanaGalizia.com

Uniunea Europeana se confrunta cu o criza a libertatii de exprimare, dupa ce jurnalista malteza Daphne Caruana Galizia, 53 de ani, a fost ucisa cu sange rece, masina ei, un Peugeot 108, fiind aruncata in aer.

Pana la inceputul acestei saptamani, jurnalistii din Uniunea Europeana erau luati ostatici de ISIS, erau raniti sau isi pierdeau viata in atentate teroriste (ex. Charlie Hebdo) sau in zonele de conflict, incercand sa informeze cetatenii.

Foarte rar s-au inregistrat cazuri in care un reprezentant al presei a fost eliminat cu atata cruzime pe teritoriul Uniunii Europene.

"Astfel de incidente ne aduc in minte Rusia lui Putin, nu Uniunea Europeana. Nu poate exista absolut nicio toleranta pentru violenta impotriva presei si pentru incalcarea libertatii de exprimare in Uniunea Europeana", a declarat Sven Giegold, parlamentar european din Germania, membru al comitetului care analizeaza dezvaluirile de coruptie din dosarul Panama Papers.

Jurnalista din Malta a fost implicata in acest proiect, multe dintre articolele sale au dezvaluit modalitatea prin care politicienii locali ascundeau banii proveniti din afaceri de coruptie in paradisuri fiscale.

Daphne Caruana Galizia a scris de-a lungul timpului atat despre coruptia politicienilor, cat si despre mafia pariurilor, Malta fiind sediul multor companii care desfasoara afaceri cu jocuri de noroc si pariuri sportive in mediul online.

Jurnalista a provocat alegeri anticipate, determinandu-l pe actualul premier Joseph Muscat, liderul Partidului Laburist din Malta, sa ceara reconfirmarea populara in urma unei serii de anchete in care seful Executivului era acuzat, impreuna cu sotia sa, ca au ascuns bani in companii fantoma, listate in ancheta Panama Papers.

Prim-ministrul maltez Joseph Muscat a promis in fata jurnalistilor ca ancheta Politiei va merge pana la capat, iar ucigasii jurnalistei vor fi prinsi - Foto: Hepta.ro

La patru luni de la alegerile generale si dupa o noua victorie a lui Joseph Muscat, presedintele Partidului Laburist, jurnalista este ucisa cu sange rece.

Cu doua saptamani in urma, conform datelor oficiale, Daphne Caruana Galizia a facut plangere la Politie, unde a depus mai multe mesaje in care era amenintata cu moartea.

Si mafia pariurilor, in vizorul jurnalistei

"Daphne era un caz clasic al unei persoane care avea nevoie de protectia statului. Era un loc comun faptul ca ea se afla in pericol. Ce au facut autoritatile pentru a evalua riscul si pentru a se asigura ...citeste mai departe despre "Cand coruptia ucide in UE: Jurnalista aruncata in aer in Malta dezvaluise cum isi ascund banii politicienii si mafiotii" pe Ziare.com

#Jurnalist Malta ucis, #Malta coruptie crima, #Malta coruptie politica , #Stiri International