Care sunt urmatoarele monede expuse riscului deprecierii

Vineri, 21 August 2015, ora 13:46
4516 citiri
Care sunt urmatoarele monede expuse riscului deprecierii
Foto: Flickr/epSos.de

Kazahstan, ultima tara care a trimis un soc pietei valutare globale prin deprecierea cu 22% a monedei tenge intr-o singura zi, ar putea sa dea un exemplu pentru toate economiile cu o expunere majora pe relatia cu Rusia si China, dar si pentru cele a caror economie se baza intens pe comertul cu petrol.

Alte 10 valute sunt asteptate sa intre in ceea ce se anunta un razboi al valutelor pe zona Asia - Africa - Orientul Mijlociu, arata o analiza Bloomberg.

In cadere

Inainte de tenge a fost dongul vietnamez care a pierdut aproape 7 procente, ca o masura de protectie in fata devalorizarii constante a yuanului chinezesc.

Alte valute tranzactionate la liber, precum randul din Africa de Sud sau lira turceasca, au inregistrat de asemenea pierderi, ca urmare a expunerii la pietele din China si Rusia.

Fenomenul este in plina expansiune, atat devalorizarea yuanului efectuata sub controlul Bancii Populare a Chinei, cat si slabiciunea rublei rusesti sau scaderea pretului petrolului dand tonul unor ajustari ale cursurilor de schimb pentru valutele din Asia Centrala, Africa si Orientul Mijlociu.

Cine intra la razboi

Rialul saudit pare asigurat din punct de vedere al masivei rezerve valutare de 672 de miliarde de dolari constituita de guvernul de la Riad, dupa cum apreciaza analistii Deutsche Bank.

Cu toate acestea, zvonurile care circula printre investitori indica o eventuala depreciere a monedei saudite, cauzata de atingerea minimului din ultimii 7 ani la pretul petrolului.

Evolutia actuala a pietei petrolului indica o depreciere de cel putin 1% a rialului in urmatoarele 12 luni.

Manatul turkmen nu sta nici el foarte bine. Turkmenistatul este una din fostele republici sovietice care exporta petrol si mentine stranse legaturi economice cu Rusia.

In ianurie, manatul inregistra o prima depreciere de 19 procente a cursului de schimb valutar. Pentru urmatoarele 6 luni, expertii SEB AB Stockholm se asteapta la o alta ruda de depreciere, estimata la 20%.

Somoni, moneda nationala a Tadjikistanului este in acelasi pericol, in conditiile in care tadjicii au legaturi comerciale stranse cu Kazahstanul. Expertii SEB prevad o depreciere de 10 pana la 20 de procente in cazul somoni.

Dramul armenilor evolueaza in stransa legatura cu rubla useasca, un sfert din comertul tarii depinzand de relatia cu Moscova. In ultimele 12 luni, dramul a pierdut 15 procente, pe fondul deprecierii cu 46% a rublei.

Moneda kirghiza, som, va suferi si ea cat de curand o depreciere, ca urmare a stranselor legaturi comerciale existente intre Kirghistan si Kazahstan, apreciaza analistii BMI Research.

Lira egipteana va avea de suferit ca urmare a accesului limitat al investitorilor la valuta, masura impusa de Cairo odata cu declansarea revolutiei "Primavara Araba" din 2011.

Traderii cred ca moneda egipteana va pierde 22% din valoare in urmatoarele 12 luni.

Lira turceasca este una dintre cele mai putin performante valute de cand China a declansat socul in piata valutara. Deprecierea monedei turcesti este accentuata si de criza politica si de securitate cu care se confrunta tara.

Naira, moneda nigeriana, a mentinut in ultimii ani un curs de schimb stabil ca urmare a relatiei stabile cu China si a investitiilor derulate de Beijing in regiune.

Prabusirea pietei petrolului si devalorizarea yuanului ar putea duce la o depreciere a monedei niogeriene cu 20% fata de dolar, in urmatoarele 12 luni.

In aceeasi situatie se afla si moneda cedi, din Ghana, alt mare exportator de petrol de pe continental African. Tara se confrunta si cu un dezechilibru fiscal major, o inflatie in crestere si un grad de indatorare ridicat.

Kwaccha, moneda Zambiei va fi cu siguranta lovita de relatia stransa intretinuta cu China.

70% din productia de cupru a Zambiei a fost exportata in ultimii ani direct pe piata chineza, iar declinul inregistrat dee cea de-a doua economie a lumii nu este de bun augur.

La aceasta se adauga prabusirea pretului la materii prime si rapida depreciere a yuanului din ultima saptamana si jumatate.

Ringgit-ul malaezian se afla deja la minimul ultimilor 17 ani, iar rezerva valutara a tarii a scazut sub 100 de miliarde de dolari pentru prima data in ultimii 5 ani.

#razboi valute, #monede piete emergente, #curs schimb yuan dolar, #depreciere valute , #Stiri International