Case de marcat pentru persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale

Joi, 11 Octombrie 2007, ora 20:01
1053 citiri

Persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale care efectueaza comert cu amanuntul si prestari de servicii catre populatie sunt obligate sa utilizeze case de marcat , potrivit legislatiei privind utilizarea caselor de marcat, a precizat Agentia Nationala de Administrare Fiscala.Potrivit modificarilor aduse ordonantei de urgenta care reglementeaza utilizarea caselor de marcat, persoanele fizice autorizate care desfasoara activitati economice independente, cu exceptia celor de taximetrie auto, nu mai sunt exceptate de la folosirea caselor de marcat.

Articolul referitor la persoanele care realizeaza activitati independente mentine scutirea doar pentru persoanele care practica profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale.

ANAF a precizat ca persoanele fizice a caror activitate este reglementata de legea 300/2004 trebuie sa foloseasca aparatele de marcat electronice, in schimb cele care desfasoara profesii libere, respectiv medici, avocati, notari, auditori financiari, experti contabili, nu intra sub incidenta noii prevederi.

Astfel, ANAF arata ca profesiile libere desfasurate sub forme de organizare precum cabinete individuale, cabinete asociate, societati civile profesionale nu se supun regulii de achizitionare a caselor de marcat, datorita faptului ca activitatea lor este prevazuta de alte acte normative.

Potrivit unor reprezentanti ai ANAF, expertii institutiei pregatesc norme de aplicare a acestei ordonante in scopul detalierii noilor obligatii, desi ordonanta a intrat in vigoare de o luna.

"Modificarile legislative au nevoie de clarificari, mai ales ca peste o luna Garda Financiara si-a propus sa inceapa controale la agentii economici pentru a constata daca indeplinesc rigorile legii", au spus experti din ANAF.

Totodata, ordonanta modificata abroga alte trei scutiri: vanzarea bunurilor de folosinta indelungata, vanzarea de bunuri si prestarile de servicii care nu se incaseaza integral cu numerar si/sau substitute de numerar si vanzarea de bunuri si prestarile de servicii care nu se incaseaza integral in momentul livrarii bunului sau prestarii serviciului.

ANAF a explicat ca vanzarea bunurilor de folosinta indelungata se refera la acele bunuri definite potrivit ordonantei 21/1992 privind protectia consumatorului care defineste produsul de folosinta indelungata ca fiind "produsul relativ complex, constituit din piese si subansambluri, proiectat si construit pentru a putea fi utilizat pe durata medie de utilizare si asurpa caruia se pot efectua reparatii sau activitati de intretinere".

Totodata, ANAF arata ca vanzarile de bunuri si prestarile de servicii care nu se incaseaza integral cu numerar si/sau substitute de numerar vizeaza "vanzari cu plata partiala in numerar si diferenta prin virament bancar, iar vanzarile de bunuri si prestarile de servicii care nu se incaseaza integral in momentul livrarii sau prestarii sunt exemplificate prin "vanzari cu plata in rate, vanzari cu plata la termen".

Potrivit acelorasi surse, aceste trei prevederi abrogate de la scutire necesita indeosebi clarificari, intrucat bonul fiscal se emite doar la plata in numerar, ceea ce face dificila aplicarea noii prevederi referitoare la plata in rate.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <ahref=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.