Cat trebuie sa plateasca Marea Britanie pentru iesirea din UE

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 07:47
966 citiri
Cat trebuie sa plateasca Marea Britanie pentru iesirea din UE

Negocierile privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE) sunt in plin proces, insa, pana acum, dupa cea de-a sasea runda de negocieri, nu s-au inregistrat suficiente progrese in privinta principalelor solicitari ale Uniunii Europene: garantarea drepturilor cetatenilor UE si britanici, achitarea obligatiilor financiare ale Marii Britanii la bugetul UE si pastrarea deschisa a frontierei dintre Irlanda si Irlanda de Nord.

Fara progrese substantiale in aceste trei domenii-cheie nu putem trece la etapa a doua a negocierilor privind viitorul cadru al relatiilor UE - Marea Britanie. Este esential ca angajamentele asumate de Marea Britanie, mai ales cele referitoare la obligatiile financiare catre bugetul UE, sa se traduca in propuneri concrete cat mai repede, astfel incat liderii Uniunii Europene sa poata deschide cea de-a doua etapa a negocierilor in cadrul reuniunii Consiliului European din luna viitoare.

Contributia la Bugetul UE

Marea Britanie trebuie sa plateasca toata contributia pe care o mai are de achitat la bugetul UE, iar aceasta nu este o negociere politica, ci strict o obligatie legala pe care si-a asumat-o atunci cand a votat Bugetul Multianual al UE pentru 2014 - 2020.

In primul rand, trebuie spus ca nu vorbim de o "factura" pe care Uniunea Europeana o inmaneaza ca pret pentru Brexit, nu este o amenda, ci sunt bani pe care Marea Britanie ii datoreaza Uniunii Europene in baza unui contract agreat. Aceste fonduri urmeaza a fi absorbite de catre statele membre la UE, inclusiv de Marea Britanie, in unele cazuri chiar si dupa anul 2020, si trebuie platite indiferent de relatia pe care Marea Britanie o va avea cu Uniunea Europeana dupa Brexit.

Bugetul Uniunii Europene este construit in jurul a doua mari tipuri de sume: de angajament si de plata.

Angajamentele reprezinta totalitatea promisiunilor pentru viitoare plati care pot fi facute intr-un an dat. Asadar, trebuie onorate cu plati, fie in acelasi an, fie de-a lungul urmatorilor ani, in cazul unor proiecte multianuale. Platile reprezinta sumele platite intr-un an din bugetul UE pentru a onora angajamentele.

Abordarea privind obligatiile financiare

Comisia Europeana a publicat un document de pozitie in care a prezentat orientarile pentru metodologia de calcul a obligatiilor Marii Britanii catre bugetul UE. In opinia Comisiei, ar trebui sa existe o singura intelegere financiara. Aceasta abordare este una corecta, iar intelegerea trebuie sa includa toate angajamentele ...citeste mai departe despre "Cat trebuie sa plateasca Marea Britanie pentru iesirea din UE" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Brexit negocieri Marea Britanie, #UE Brexit bani, #Buget UE datorii Marea Britanie , #Stiri International