Catalonia independenta: Peste 700 de primari sustin referendumul declarat ilegal de Madrid

Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 21:30
1037 citiri
Catalonia independenta: Peste 700 de primari sustin referendumul declarat ilegal de Madrid
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste 700 de primari din Catalonia s-au adunat, sambata, la Barcelona, pentru a-si exprima sprijinul fata de organizarea referendumului de autodeterminate, declarat ilegal de autoritatile de la Madrid.

Guvernul catalan intentioneaza sa organizeze la 1 octombrie un referendum de autodeterminare in aceasta regiune a Spaniei, in pofida opozitiei ferme a Executivului de la Madrid care a contestat votul la Curtea Constitutionala.

Miercuri, procurorii spanioli au citat la audieri peste 700 de primari care au anuntat ca vor pune la dispozitia guvernului catalan spatii publice pentru organizarea consultarii populare, relateaza Reuters si AFP.

Stransi in centrul Barcelonei in fata a sute protestatari pro-independenta care strigau "vom vota" si "independenta", primarii catalani au tinut discursuri in care au promis ca vor acorda in continuare sprijin pentru organizarea referendumului.

Ada Colau, primarul de stanga al Barcelonei, oras cu 1,6 milioane de locuitori in care separatistii sunt minoritari, si-a exprimat sambata "solidaritatea" cu primarii pro-referendum. Ea a criticat raspunsul Madridului la aceasta criza intr-un scurt discurs la primarie.

"Este o rusine ca avem un guvern incapabil de dialog si, in schimb, se dedica urmaririi si intimidarii primarilor si mass-media", a spus Colau.

Separatistii sunt majoritari in parlamentul catalan din 2015, insa societatea catalana este profund divizata, conform ultimelor sondaje.

In timpul alegerilor regionale din 2015, tabara separatista a obtinut 47,6% din voturi. Tabara care sustine ramanerea regiunii in Spania reprezinta 51,28% din voturi. Cu toate acestea, majoritatea catalanilor doresc sa se poata exprima la referendum.

Pe acest subiect, poti citi si:

Catalonia a adoptat legea referendumului pentru independenta, Spania a suspendat-oDeputatii spanioli resping referendumul catalan asupra independenteiCatalonia face pasul decisiv pentru ruperea de Spania. Cat isi doresc insa cetatenii ...citeste mai departe despre "Catalonia independenta: Peste 700 de primari sustin referendumul declarat ilegal de Madrid" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#referendum Catalonia independenta Spania , #Stiri International