Catalonia merge tot pe mana separatistilor: Pro-independentii si-au pastrat majoritatea absoluta dupa alegeri

Joi, 21 Decembrie 2017, ora 23:11
737 citiri
Catalonia merge tot pe mana separatistilor: Pro-independentii si-au pastrat majoritatea absoluta dupa alegeri
Foto: Arhiva Pixabay

Partidele pro-independenta si-au pastrat majoritatea in parlamentul catalan in urma scrutinului regional de joi, organizat la doua luni dupa proclamarea unei "Republici Catalonia", esuata din start si care a zguduit Spania.

Potrivit numaratorii oficiale citata de Le Figaro, Partidul Ciudadanos (de centru, unionist) se claseaza primul, cu 24,8% din voturile exprimate in alegerile regionale de joi, si este creditat cu 34 de mandate, la numararea a 27,2% din buletinele de vot, la egalitate cu partidul separatist Junts Per Cataluna - care-l sustine pe fostul presedinte separatist catalan Carles Puigdemont, care a obtinut 22,9% din voturi in acest stadiu.

Partidul separatist ERC al lui Oriol Junqueras, fostul vicepresedinte al Generalitat, se claseaza pe pozitia a treia, cu 21,5% din voturi si 32 de mandate.

Partidul Socialist catalan (PSC) se claseaza pe pozitia a patra, cu 13,7% din voturile exprimate si 18 mandate.

Partidul Popular (PP) al premierului Mariano Rajoy se claseaza pe utimul loc, cu 4% din sufragii.

Rata de participare la ora 18:00 locala (17:00 GMT) a aratat o mobilizare extrem de puternica, 68,32% dintre alegatori participand la vot, o crestere cu peste cinci puncte procentuale in raport cu alegerile din 2015, noteaza AFP.

La precedentul scrutin, in 2015, separatistii au obtinut 47,8% din sufragii si majoritatea in parlament (72 de locuri din 135), chiar daca formatiunile care se opun desprinderii de Spania au primit mai multe voturi.

Catalonia, o regiune bogata, cu o cultura si o limba distincte fata de restul tarii, a fost pana recent condusa de guvernul lui Carles Puigdemont, care a initiat referendumul de independenta de pe 1 octombrie si procesul de secesiune fata de Spania. ...citeste mai departe despre "Catalonia merge tot pe mana separatistilor: Pro-independentii si-au pastrat majoritatea absoluta dupa alegeri" pe Ziare.com

#Catalonia alegeri Parlament independenta separatisti , #Stiri International