Catalonia: Unionistii au primit cel mai mare numar de voturi, dar nu vor avea majoritatea in Parlament

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 10:40
805 citiri
Catalonia: Unionistii au primit cel mai mare numar de voturi, dar nu vor avea majoritatea in Parlament
Foto: Arhiva Pixabay

Liderul partidului anti-separatist catalan Ciudadanos a subliniat, joi seara, ca locuitorii Cataloniei care se opun secesiunii au demonstrat ca sunt mai numerosi.

Ines Arramedas asigura ca separatistii "nu vor putea vorbi niciodata in numele Cataloniei intregi", informeaza AFP.

"Un lucru este acum si mai clar (...). Majoritatea sociala sprijina uniunea cu restul spaniolilor si europenilor, iar partidele nationaliste nu vor putea vorbi niciodata in numele Cataloniei intregi, Catalonia suntem noi", a subliniat Ines Arrimadas.

Pentru partidul ei, rezultatul alegerilor este un succes: Ciudadanos, fondat in 2006 tocmai pentru a lupta impotriva nationalistilor si coruptiei, va fi prima forta politica in noul parlament regional, cu 37 de locuri, fata de 25 in urma cu doi ani.

Conducand o campanie energica, in numele tuturor catalanilor, Ines Arrimadas a reusit sa atraga voturile alegatorilor pana acum demobilizati sau chiar sa smulga din cele initial destinate Partidului Popular al sefului guvernului spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, care a pierdut din nou teren in regiune, unde este foarte nepopular.

Partidul Popular a obtinut 1,1 milioane de voturi, iar suma sufragiilor pentru formatiunile non-separatiste - Ciudadanos, Partidul Socialist, Catalonia in comun si Partidul Popular - reprezinta peste 52% din voturi, mai mult decat pentru separatisti.

Dar legea electorala catalana prevede un sistem de ponderare a voturilor ce avantajeaza regiunile rurale, unde separatistii sunt foarte bine implantati, de unde si victoria lor in ce priveste numarul de locuri.

Cele trei partide separatiste impreuna vor avea mai multe mandate (70 din 135) si, prin urmare, vor putea guverna, daca vor reusi sa formeze o coalitie.

"Procesul (de independenta) nu intruchipeaza viitorul pentru toti catalanii si vom continua sa ne batem, chiar si cu aceasta lege electorala nedreapta ce ofera mai multe locuri celor care au mai putine voturi", a avertizat Ines Arrimadas, o jurista de 36 de ani.

Citeste si Comisia Europeana anunta ca pozitia sa in legatura cu situatia din Catalonia ramane neschimbata ...citeste mai departe despre "Catalonia: Unionistii au primit cel mai mare numar de voturi, dar nu vor avea majoritatea in Parlament" pe Ziare.com

#alegeri Catalonia , #Stiri International