Caz uluitor in Serbia: O fabrica nu mai are bani asa ca isi plateste angajatii cu aur

Luni, 05 Octombrie 2015, ora 18:04
4539 citiri
Caz uluitor in Serbia: O fabrica nu mai are bani asa ca isi plateste angajatii cu aur
Foto: Wikipedia

315 muncitori ai unei turnatorii aurifere din Serbia au ajuns sa fie platiti in aur, dupa ce firma a inceput sa se confrunte cu o lipsa acuta de lichiditati.

Pentru a platiile salariile restante de 5 luni, directorii fabricii Zlatara Majdanpek au pus deoparte 8 kilograme de aur de 22 de carate si au inceput sa le imparta angajatilor, relateaza postul britanic BBC.

Salariu pe cantar

Pentru muncitorii fabricii, salariul nu s-a dat luna aceasta la casierie, ci la laboratorul de masurare a metalului pretios, unde fiecaruia i-a fost acordata o cantitate de 30 de grame de aur valorand aproximativ 1200 de dolari.

Fabrica infiintata in 1970 se confrunta cu probleme financiare deosebite inca din anul 2000, in prezent fiind in proces de restructurare si privatizare.

Licitatia pentru privatizarea fabricii Zlatara Majdanpek ar trebui sa fie organizata la mijlocul acestei luni, iar fara un cumparator serios aceasta ar putea falimenta anunta presa locala.

Plata muncitorilor in aur a fost singura solutie identificata de conducere pentru a tine angajatii prezenti la munca pentru urmatoarea perioada.

Conform unui lider de sindicat intervievat de ziarul Danas, un singur muncitor a refuzat sa fie platit in aur.

Suparati de pret

Chiar si asa, muncitorii nu s-au aratat fericiti de solutia adoptata de conducere, reclamand puternicele oscilatii inregistrate la pretul metalelor pretioase in ultimele luni.

"Si eu si sotul meu lucram in firma de 32 de ani. Eu am primit 31 de grame, iar el 36,5 grame de aur. Imi aduca aminte ca din primul salariu ne-am permis sa plecam cu prietenii intr-o vacanta si tot ne-au ramas bani.

Acum, cu ce mi-au dat ei abia daca pot plati taxele scolare ale copiilor si facturile la apa si gaz", s-a plans o angajata.

"Unii au primit bani de aur, altii s-au multumit cu resturi rezultate din prelucrare", a explicat un alt angajat care s-a declarat socat de solutia gasita de conducerea unitatii.

In acelasi timp, Milica Jasenski, directorul firmei a explicat ca nu avea alta solutie de a stinge datoria inregistrata catre angajati si ca a cautat sa le ofere oamenilor un curs de schimb avantajos.

Spusele sale au fost confirmate si de liderul sindical Nikola Popovic: "La noi nu s-a depus nicio plangere. Toata lumea s-a declarat multumita sa fie platita in aur".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salarii aur, #bani aur Serbia, #pret aur , #Stiri International