Ce au stabilit exact liderii UE: Un Brexit in etape, fara individualisme si fara gunoaie

Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 21:02
572 citiri
Ce au stabilit exact liderii UE: Un Brexit in etape, fara individualisme si fara gunoaie
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderii europeni au aprobat, sambata, in mod unanim o serie de principii directoare pentru negociatorul-sef Michel Barnier, care fixeaza prioritatile tarilor membre pentru negocierea acordului de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Printre aceste principii directoare se numara o abordare in etape a negocierilor, precum si prioritatea acordata pentru drepturile cetatenilor, scrie Reuters.

O aborare in etape

Daca este inregistrat un "progres suficient" in negocierea unei "retrageri ordonate" din blocul comunitar in prima faza a discutiilor care vor incepe in iunie (dupa alegerile anticipate convocate in UK), atunci tarile europene ar putea sa lanseze discutii despre cum ar putea sa arate o relatie viitoare intre Bruxelles si Londra.

Acesta este un compromis important intre pozitia europenilor si a britanicilor, primii nu vor sa existe discutii despre un posibil acord comercial inainte de finalizarea negocierii termenilor divortului, iar ceilalti vor discutii simultane pentru Brexit si viitoarea relatie dintre UE si Marea Britanie.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a spus jurnalistilor ca blocul comunitar poate sa evalueze daca a existat un "progres suficient" chiar la inceputul toamnei, dar oficialii au mentionat ca decizia este in primul rand una politica si bazata pe o recomandare de la Michel Barnier.

Aceasta recomandare va depinde de progresul inregistrat in acele discutii despre plata obligatiilor financiare ale britanicilor pana la incheierea exercitiului bugetar actual si despre soarta celor trei milioane de cetateni europeni care locuiesc in prezent in Marea Britanie.

Dispozitii pentru perioada de tranzitie

Marea Britanie ar putea sa nu renunte la toate beneficiile unei tari membre imediat dupa iesire, tocmai pentru a amortiza cumva socul asupra intreprinderilor economice si oamenilor.

Dar, in acest caz, autoritatile britanice vor trebui sa urmeze reglementarile europene, sa accepte libertatea de circulatie a persoanelor si jurisdictia Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

"Orice dispozitii de tranzitie trebuie sa fie definite extrem de clar si pentru o perioada limitata de timp", se arata in principiile directoare adoptate de liderii UE.

Unitate

Tarile UE27 vor ramane unite, in ciuda incercarilor britanicilor de a aplica deviza "dezbina si cucereste". De asemenea, liderii europeni au anuntat ca sunt pregatiti sa joace dur impotriva amenintarilor lansate de premierul May ca va scoate ta ...citeste mai departe despre "Ce au stabilit exact liderii UE: Un Brexit in etape, fara individualisme si fara gunoaie" pe Ziare.com

#negociere Brexit reguli Bruxelles , #Stiri International