CE cere mai multa cooperare intre autoritatile antitrust si bancile centrale

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 11:34
1063 citiri
CE cere mai multa cooperare intre autoritatile antitrust si bancile centrale

 Autoritatile pentru concurenta si bancile centrale trebuie sa colaboreze mai strans pentru a ajuta sectorul financiar sa depaseasca cea mai severa criza din ultimele decenii, care a declansat interventii guvernamentale uriase, a declarat astazi comisarul european pentu Concurenta, Neelie Kroes.

"Autoritatile pentru concurenta si bancile centrale nu isi pot permite sa actioneze izolat, in lumile lor mici - trebuie sa cooperam pe probleme precum recapitalizarea bancilor si restructurari", a spus comisarul european,precizeaza Mediafax.

Kroes a adaugat ca criza financiara poate fi pusa pe seama bancilor si a reglementarilor relaxate.

"Criza din sectorul financiar a fost, in mare masura, un produs al comportamentului nesabuit al bancilor, combinat cu reglementari slabe si insuficiente.

Pana si cei mai vehementi suporteri ai pietelor libere si nereglementate si-au revizuit pozitia", a afirmat oficialul CE.

Comisarul european antitrust a avertizat asupra pericolelor ridicate de sprijinul acordat de guverne bancilor insuficient capitalizate, afectate de criza creditelor.

"Daca concurenta este inlocuita de banci controlate de guverne, putem fi siguri ca locurile de munca pierdute nu vor reveni, iar nota de plata suportata de contribuabili va creste si mai mult pe viitor", a aratat Kroes.

Referindu-se apoi la energie si telecomunicatii, oficialul a afirmat ca reglementarile sunt considerate un instrument eficient si efectiv de deschidere a pietelor pentru noi jucatori.

Totusi, reglementarile vor fi relaxate, intr-o anumita masura, odata cu dezvoltarea competitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#antitrust, #autoritati, #banci, #centrale, #creditelor, #criza, #financiar, #financiara, #sector , #Stiri International