Ce inseamna, de fapt, refondarea UE pentru cetateni

Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 11:36
715 citiri
Ce inseamna, de fapt, refondarea UE pentru cetateni

Dezbaterea cu privire la viitorul proiectului european prinde din ce in ce mai mult contur, se imbogateste cu noi contributii.

Cartii Albe privind viitorul Europei a Comisiei Europene, cu cele 5 scenarii posibile prezentate in martie 2017, i s-a adaugat, in septembrie, discursul presedintelui Jean-Claude Juncker despre starea Uniunii, in care acesta a vorbit despre "cel de-al saselea scenariu", pe care a declarat ca il prefera.

Apoi, presedintele Emmanuel Macron si-a anuntat, tot in septembrie, intr-un discurs sustinut la Universitatea Sorbona, viziunea cu privire la refondarea Uniunii Europene. In cea de-a doua sesiune plenara de la Strasbourg din luna octombrie, viziunea Parlamentului European despre viitorul Europei a fost prezentata de presedintele Antonio Tajani.

Sigur, multa lume asteapta contributia Angelei Merkel, care continua sa fie la carma Germaniei, dar a carei pozitie de cel mai puternic lider european s-a mai subrezit dupa alegeri.

O precizare este necesara: vorbind despre viitorul UE, dezbatem, azi, de fapt viitorul UE 27, chiar in conditiile in care negocierile pentru Brexit avanseaza anevoios. Din fericire, Brexitul a incetat sa mai fie o obsesie a celor 27, acestia strangand randurile si sporind solidaritatea.

Abordarea mea preferata este cea care propune refondarea Uniunii Europene, chiar daca aceasta este dificil de definit si deci cu atat mai greu de pus in practica. De altfel, refondarea Uniunii nu presupune o noua fondare, ci reintoarcerea la visul parintilor fondatori.

Multi sunt de acord ca este nevoie de un nou inceput. Din ce in ce mai multi au curajul de a face pasul inainte si de a chema la o refondare a Uniunii. Intr-o asemenea Uniune refondata nu pot exista nici tari de categoria a doua, nici cetateni de rangul doi. Europa are, astazi, mai multe viteze, le va avea si in viitor, dar decizia de a merge impreuna trebuie sa apartina fiecarui stat membru in parte, ea nu poate fi luata de unii in detrimentul celorlalti.

M-a bucurat afirmatia presedintelui Klaus Iohannis, la intalnirea din august, de la Bucuresti, cu presedintele Macron, cand spunea despre Romania ca este "un partener autentic, profund atasat ideii europene si (...) care doreste sa fie un membru refondator al Uniunii Europene".

Am avut mai apoi o mare satisfactie sa-l aud pe luxemburghezul Juncker spunand in plenul Parlamentului European ca: "Europa se intinde din Spania catre Bulgaria. (...) Europa trebuie sa respire cu ambii plamani: plama ...citeste mai departe despre "Ce inseamna, de fapt, refondarea UE pentru cetateni" pe Ziare.com

#scenarii refondare Uniunea Europeana , #Stiri International