Ce inseamna Europa in doua viteze si cat de mult au schimbat protestele imaginea Romaniei Interviu

Joi, 02 Martie 2017, ora 13:34
1313 citiri
Ce inseamna Europa in doua viteze si cat de mult au schimbat protestele imaginea Romaniei Interviu
Foto: Facebook/ Marian-Jean Marinescu

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat miercuri cele cinci scenarii privind viziunile Uniunii Europene, lucru care i-a pus pe ganduri pe multi, inclusiv pe romani, in legatura cu rolul si locul tarii in cadrul UE.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, europarlamentarul roman Marian-Jean Marinescu a explicat insa ca nu exista motive de alarmare pentru Romania privind o eventuala separare sau delimitare a tarilor in cadrul UE.

Eurodeputatul roman a mentionat ca, in afara de bugetul zonei euro, nu vede un alt lucru care sa faca subiectul delimitarii "pe categorii" a tarilor UE.

In acelasi timp, Marian-Jean Marinescu ne-a explicat si cum este vazuta Romania de la Bruxelles, dupa criza politica legata de ordonanta 13 si dupa protestele generate de adoptarea acesteia. Astfel, subliniaza politicianul roman, tara noastra a castigat enorm la capitolul imagine datorita implicarii civice.

Mentionam ca interviul a fost acordat marti seara, inainte de discursul seful CE in Parlamentul European.

Ce inseamna aceasta Europa in doua viteze, propusa de dl Juncker?

Am vazut declaratia. Trebuie sa luam in serios, daca va face acea Carte Alba si o va prezenta la Roma (summit-ul din 25 martie), ce scrie in Carte Alba.

La finalul acelei declaratii, scrie despre o Europa in care sa intre 28 sau 15 (membri - n.red.), asta inseamna nu ca este cu doua viteze, ci ca este dupa vointa statului membru de a se integra sau nu. Mie nu mi se pare ca cineva vrea sa discrimineze pe cineva. Eu asa as face, eu as astepta totusi propunerea.

Mie mi se pare ca se incearca - ceea ce este absolut adevarat - sa se introduca niste reguli noi si, daca vrei sa aderi si sa intri la ele, bine, daca nu, ramai in a doua categorie, care ar putea sa fie a doua din trei.

Dar ne putem gandi ce inseamna a doua categorie efectiv?

Eu nu vad in acest moment, in afara de bugetul zonei euro, ce ar putea sa intre in chestia asta care sa desparta net in doua categorii statele. Pentru ca unele sunt in zona euro si altele nu sunt, si pentru zona euro se face ceva special - un buget, o capacitate bugetara, o ceva.

Toata lumea e de acord ca toate statele au voie sa adere, asa cum este unul acum - fondul. Exista un fond de securitate facut dupa criza, la care toate statele adera, la care Romania a aderat, prin decizia presedintelui de la acea vreme. Noi am aderat la el. E cumva ceva similar.

Ce anume ar putea sa propuna (Juncker - n.red.)? Ma uit in ce s-a propus i ...citeste mai departe despre "Ce inseamna Europa in doua viteze si cat de mult au schimbat protestele imaginea Romaniei Interviu" pe Ziare.com

#Marian Jean Marinescu Europa doua viteze, #europarlamentari romani Europa doua viteze, #proteste Romania imagine Bruxelles, #Juncker Europa doua viteze , #Stiri International