Ce inseamna schimbarile electorale din R. Moldova: Poti ajunge in Parlament cu un singur vot. Candidatii incomozi vor fi eliminati

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 19:01
778 citiri
Ce inseamna schimbarile electorale din R. Moldova: Poti ajunge in Parlament cu un singur vot. Candidatii incomozi vor fi eliminati
Foto: Facebook / Sergiu Tofilat

Schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova, votata joi de Parlament si contestata la nivel european, contine o serie de prevederi controversate si ii ofera parghii mult mai mari lui Vladimir Plahotniuc sa elimine candidatii incomozi, explica Sergiu Tofilat (foto), presedinte al comunitatii WatchDog.MD, cenzor la Centrul ASPE si realizator al emisiunii cu profil economic WatchDog.

Votul dat joi in Parlamentul de la Chisinau a fost aspru criticat de liderii opozitiei si de reprezentanti ai societatii civile, scotand in strada nemultumitii ca in ciuda avertismentelor UE si a recomandarilor Comisiei de la Venetia, Parlamentul de la Chisinau si presedintele Igor Dodon au schimbat sistemul electoral.

Astfel, de acum inainte, 51 deputati vor fi alesi uninominal, iar ceilalti 50 pe liste de partid. Sistemul "mixt" si noile reguli de joc electoral au determinat PPE sa ceara stoparea finantarii Republicii Moldova de catre UE.

Invitat de Ziare.com sa explice limpede care sunt temerile contestatarilor, Sergiu Tofilat a facut o scurta trecere in revista.

Poti ajunge in Parlamentul de la Chisinau cu un singur vot

"In primul rand, alegerea deputatilor va avea loc intr-un singur tur, fara prag de prezenta la vot. Deci, poate deveni deputat si candidatul care a acumulat 1 vot! Apoi, va invinge candidatul care a obtinut majoritatea simpla. Deci daca sunt, sa zicem, cativa candidati relativ egali ca sustinere, fiecare cu cate 19-20%, poate invinge unul care ia 21%. Asta nu inseamna ca el e reprezentativ.

Spre exemplu, primarii si presedintele sunt alesi in 2 tururi, invingatorul ia majoritatea absoluta de voturi (minim 50% +1) ", a explicat Sergiu Tofilat.

Pe de alta parte, exista mari nemultumiri si cu privire la proceduri.

"Inregistrarea candidatilor nu va mai fi la Comisia Electorala Centrala (CEC), ci la consiliile de circumscriptie, adica acele consilii locale care sunt controlate majoritar de Partidul Democrat (condus de Vladimir Plahotniuc, n.red.). Vor fi create bariere artificiale pentru inregistrarea candidatilor incomozi guvernarii", a anticipat acesta.

Totodata, "examinarea contestatiilor privind excluderea candidatilor se va efectua nu la Curtea de Apel Chisinau, sub vizorul presei, ci la judecatoriile raionale. Acestea sunt controlate in totalitate de Plahotniuc/Partidul Democrat si au fost utilizate in Laundromatul rusesc ('spalatoria de bani', in care banii murdari din Rusia erau legalizati in judecatoriile raionale din M ...citeste mai departe despre "Ce inseamna schimbarile electorale din R. Moldova: Poti ajunge in Parlament cu un singur vot. Candidatii incomozi vor fi eliminati" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem electoral mixt Moldova, #Dodon Plahotniuc sistem electoral, #Tudose Chisinau , #Stiri International