UE isi cumpara drone de aparare si va finanta grupuri de lupta pentru interventie rapida

Joi, 22 Iunie 2017, ora 23:26
1030 citiri
UE isi cumpara drone de aparare si va finanta grupuri de lupta pentru interventie rapida
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru construirea unor structuri permanente de aparare si securitate la nivel comunitar.

In prima sesiune a summit-ului UE, liderii europeni au aprobat intensificarea cooperarii in combaterea terorismului si crearea unui Fond european pentru aparare, au anuntat Donald Tusk, presedintele Consiliului European, si Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, citati de La Repubblica.

"Este un pas istoric. De ani intregi nu mai fusesera facute progrese in domeniul apararii Europei", a subliniat presedintele Frantei, Emmanuel Macron, citat de Le Figaro.

Sefii de stat si de guverne europeni - dintre care 22 fac parte din NATO - au convenit si sa dezvolte impreuna sau sa achizitioneze echipamente militare precum drone.

"Obiectivul este furnizarea unor capacitati, asigurarea unei baze competitive, inovatoare si echilibrate industriei apararii in intreaga Uniune", afirma ei.

Europenii urmeaza sa intocmeasca o lista de criterii si angajamente constrangatoare juridic in urmatoarele trei luni, cu scopul de a pune bazele acestei cooperari, in loc sa continue sa se bazeze pe promisiuni vagi din trecut.

Pe de alta parte, liderii europeni au convenit sa lupte impotriva extremismului online si sa-si consolideze eforturile vizand sa-i impiedice pe luptatorii europeni sa se alature extremistilor in strainatate.

Combaterea terorismului si extremismului online

Donald Tusk a evidentiat importanta intensificarii eforturilor de combatere a terorismului, inclusiv in mediile online: "Suntem absolut determinati sa protejam cetatenii".

Citeste mai departe despre "Ce s-a decis la Bruxelles: UE isi cumpara drone de aparare si va finanta grupuri de lupta pentru interventie rapida" pe Ziare.com.

#armata UE drone, #aparare UE unitati de lupta , #Stiri International