Ce se ascunde in spatele dispretului Europei Centrale fata de UE

Duminica, 12 Martie 2017, ora 14:14
1063 citiri
Ce se ascunde in spatele dispretului Europei Centrale fata de UE
Foto: Arhiva Ziare.com

De la sfarsitul anilor '80, Uniunea Europeana s-a vazut pe sine insasi, pentru cea mai mare parte a timpului, drept speranta lumii, perceptie care a avut un sambure de adevar.

Uniunea Sovietica si blocul sovietic al fostelor state comuniste din Europa Centrala se destramau, ducand la aparitia in aceste tari a unor lideri populari precum Lech Walesa in Polonia si Vaclav Havel in Cehia, promotori ai "revenirii la Europa", scrie John Lloyd de la Universitatea Oxford intr-un articol pentru Reuters.

In 1999, UE a introdus moneda unica euro, care inlocuia monedele nationale in 12 state membre incepand cu 2002. Era atat o miscare financiara, cat si una politica, menita sa promoveze continuarea integrarii europene. A fost implementata eficient, fara prea multa rezistenta din partea populatiei.

De-a lungul anilor 2000, foste tari comuniste au aderat la UE una dupa alta, acceptand vastul acquis comunitar, legile, reglementarile, deciziile judecatoresti pe care toti membrii se angajau sa le respecte. In acest timp, alegerile nationale au fost castigate de partidele care au promovat respectarea idealurilor si a practicilor democratiei, incurajarea societatii civile, a libertatilor de exprimare si a presei.

Situatia este diferita acum, sustine autorul. Cu diferentele de rigoare intre statele central-europene, exista cateva tendinte comune in aceasta zona: accentuarea nationalismului, refuzul de a primi mai multi refugiati, inflorirea coruptiei pe scena politica si pe cea a afacerilor, cresterea controlului statului asupra presei, ostilitatea fata de drepturile minoritatilor sexuale si, in unele cazuri, o mai mare apropiere de Rusia.

Se observa astfel un dispret general fata de UE, chiar daca aceste state au primit ajutoare financiare uriase din partea sa. Doar Polonia ar trebui sa primeasca peste 82 de miliarde de euro intre 2014 si 2020.

In septembrie anul trecut, Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, si Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege si Justitie, aflat la putere in Polonia, au condamnat intr-o declaratie comuna imigrantii care ar "elimina identitatile istorice" si au promis sa porneasca o "contra-revolutie culturala".

In Slovacia, Partidul National Slovac si partidul de extrema dreapta Slovacia Noastra au obtinut in alegerile parlamentare de anul trecut 15 si, repectiv, 14 mandate in legislativul slovac.

In Republica Ceha, coalitia de guvernare condusa de social-democratul Bohuslav Sobotka este in mare parte pro-UE, i ...citeste mai departe despre "Ce se ascunde in spatele dispretului Europei Centrale fata de UE" pe Ziare.com

#Europa Centrala Uniunea Europeana, #imigranti Uniunea Europeana , #Stiri International