Ce se intampla azi in lume

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 09:45
1605 citiri
Ce se intampla azi in lume

Iata care este agenda internationala a zilei de miercuri, 2 mai.

Paris - Campania electorala pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta, care ii va opune pe actualul sef al statului, Nicolas Sarkozy, si pe socialistul Francois Hollande, creditat cu prima sansa.

La ora 19.00 are loc singurul duel televizat intre candidati, in care Sarkozy isi pune toate sperantele pentru a recupera decalajul care il separa de Hollande.

Budapesta - Parlamentul ungar voteaza noul presedinte al tarii, singurul candidat fiind Janos Ader, propus de primul ministru Viktor Orban dupa demisia lui Pal Schmitt, in urma unor acuzatii de plagiat.

Bratislava - Noul guvern condus de Robert Fico primeste votul de investitura al parlamentului, unde dispune de majoritate absoluta.

Kiev - Reactii in Ucraina dupa ingrijorarile exprimate in Europa si SUA cu privire la situatia fostului premier Iulia Timosenko, aflata in inchisoare, in timp ce asupra Kievului incepe sa planeze amenintarea unui boicot politic la Euro-2012.

ORIENTUL MIJLOCIU/AFRICA/ASIA

Kabul - Vizita surpriza a presedintelui Statelor Unite, Barack Obama, in cursul careia ar urma sa semneze un acord de parteneriat strategic cu omologul sau afgan Hamid Karzai.

Islamabad - Un an de la moartea liderului Al-Qaida, Osama ben Laden, ucis de un comando american la Abbottabad, oras-garnizoana din nordul Pakistanului, unde se ascundea de cel putin 5 ani.

Autoritatile pakistaneze au decretat stare de alerta de teama unor atentate ale unor grupari islamiste locale, aliate ale Al Qaida.

Beijing - Vizita a secretarului de stat american, Hillary Clinton.

Damasc - Evolutii politico-diplomatice in Siria dupa intrarea in vigoare a unui armistitiu fragil, la 12 aprilie.

Seful Misiunii de supraveghere a ONU in Siria (MISNUS), generalul norvegian Robert Mood, se afla de duminica la Damasc.

Tel Aviv - O delegatie a Parlamentului European efectueaza, intre 30 aprilie si 4 mai, o vizita in Israel, pentru a participa la cea de-a 38-a conferinta dintre forurile legislative din UE si Israel.

* Din delegatia PE va face parte si eurodeputata romana Corina Cretu (S&D/PSD), membra a Delegatiei PE pentru relatiile cu Israel

AMERICA

Washington - Evolutii in campania electorala pentru desemnarea candidatului republican pentru alegerile prezidentiale, dupa ce Mitt Romney a iesit invingator in alegerile din cinci state din nord-estul SUA, fiind favorit la investitura republicana.

Potrivit unor surse, Newt Gingrich ar urma sa se retraga in curand din cursa pentru investitura.

Buenos Aires - Camera Deputatilor studiaza proiectul de lege care vizeaza expropierea YPF, filiala a companiei spaniole Repsol, decizie adoptata deja de Senat

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evenimente internationale 2012 , #Stiri International