Ce se intampla cu adversarii lui Putin: Cel mai important oponent a fost arestat, 8 morti suspecte in ultimele 5 luni

Duminica, 26 Martie 2017, ora 19:30
726 citiri
Ce se intampla cu adversarii lui Putin: Cel mai important oponent a fost arestat, 8 morti suspecte in ultimele 5 luni
Foto: Ziare.com

Cel mai important lider al opozitiei ruse, Alexei Navalni, a fost arestat alaturi de zeci de alti protestatari anticoruptie, la un miting organizat duminica la Moscova.

Manifestantii au incercat in zadar sa impiedice plecarea dubei politiei, cu Navalni in ea, relateaza BBC.

Mii de oameni au protestat in toata tara, cerand demisia premierului Dmitri Medvedev, in urma acuzatiilor de coruptie, iar in capitala au fost trimisi pe strazi multi politisti.

Imaginile televizate ii prezinta pe manifestanti care striga "Jos cu Putin!", "Rusia fara Putin!" si "Putin este un hot!".

Navalni a fost arestat cand a sosit la protest, insa intr-un mesaj distribuit pe Twitter dupa arestarea sa, liderul opozitiei ruse i-a indemnat pe oameni sa continue manifestatiile.

"Baieti, sunt bine. Nu trebuie sa va luptati sa ma scoateti. Mergeti pe Tversakaia (principala strada a Moscovei). Subiectul zilei este lupta impotriva coruptiei", a scris Navalni.

Acesta este cunoscut pentru campaniile sale anticoruptie, care au vizat oficiali rusi apropiati Kremlinului. Arestarea sa este insa doar ultimul episod dintr-un lung sir de actiuni impotriva opozantilor lui Putin, mai mult sau mai putin fatise.

CNN relateaza ca, in cele cinci luni de la alegerile prezidentiale americane, opt inalti oficiali rusi au murit. Printre acestia se numara cinci diplomati, iar unele dintre decese au parut a fi naturale.

Insa, in unele cazuri raman intrebarile.

Printre cei ucisi se numara si Denis Voronenkov, in varsta de 45 de ani, care a fost impuscat joi, langa un hotel de Kiev. Acesta si sotia sa sunt opozanti vocali ai lui Putin, dupa ce au parasit si au mers in Ucraina, in luna octombrie.

Presedintele rus Petro Porosenko a numit crima "un act terorist al statului rus", in timp ce autoritatile ruse au respins acuzatiile.

Un alt caz este cel al lui Oleg Erovinkin, care avea legaturi cu serviciile de informatii rusesti, fiind gasit mort pe 26 decembrie, in masina sa, pe o strada din Moscova. Barbatul avea 61 de ani, iar Guvernul rus nu a anuntat o cauza oficiala a decesului. Erovinkin era fost general al FSB, succesoarea KGB.

Tot in aceasta saptamana, pe langa cei opt ucisi in ultimele cinci luni, un avocat rus care ducea o cruciada anticoruptie a cazut de la etajul patru al apartamentului sau din Moscova. Este vorba despre Nikolai G ...citeste mai departe despre "Ce se intampla cu adversarii lui Putin: Cel mai important oponent a fost arestat, 8 morti suspecte in ultimele 5 luni" pe Ziare.com

#adversari Putin ucisi, #Navalni arestat protest, #protest anticoruptie Rusia , #Stiri International