Cehia isi mareste cu 30% armata si bugetul pentru aparare

Vineri, 28 Iulie 2017, ora 20:35
918 citiri
Cehia isi mareste cu 30% armata si bugetul pentru aparare
Foto: Arhiva Pixabay

Cehia isi va spori cu circa 30% efectivele armatei, pentru a ajunge la 30.000 de persoane in cinci-sapte ani, a anuntat vineri, la Brno, ministrul Apararii, Martin Stropnicky.

Armata Cehiei, tara de 10,5 milioane de locuitori si membra a NATO din 1999, numara in prezent circa 23.000 de militari.

"In urmatorii cinci-sapte ani trebuie sa ajungem la un nivel de 30.000 de persoane", a declarat ministrul Stropnicky, in cursul unei ceremonii de absolvire a unei noi generatii la Scoala militara de la Brno, al doilea oras al tarii, informeaza AFP.

"Armata ceha este in prezent printre cele mai mici din Europa in raport cu numarul de locuitori", a afirmat el. "Oferta de profesii este extrem de variata. Avem nevoie de soferi, dar si de chirurgi si piloti", a adaugat el.

Cu o zi in urma, ministrul Apararii si colegul sau de la Finante, Ivan Pilny, au spus ca bugetul pentru Aparare va creste progresiv, pentru a ajunge la 1,4% din PIB in 2020.

La ora actuala, Cehia nu aloca decat 1% din PIB pentru cheltuielile militare, in contextul in care obiectivul fixat de NATO este de 2% din PIB.

Seful NATO: Romania da un exemplu aliatilor prin alocarea pentru Aparare a 2% din PIB

Luni, guvernul ceh a dat unda verde pentru achizitionarea in anii urmatori a 80 de vehicule blindate usoare de la compania italiana Iveco si a altor 62 de vehicule blindate Titus de la grupul Nexter, echipate cu sasiuri de la compania ceha Tatra. Cost total: 350 de milioane de euro.

Stropnicky si Pilny reprezinta miscarea de centru ANO, marea favorita la alegerile legislative din luna decembrie. ...citeste mai departe despre "Cehia isi mareste cu 30% armata si bugetul pentru aparare" pe Ziare.com

#Cehia mareste armata, #Cehia armata membri, #tari Europa armata, #Cehia PIB armata , #Stiri International