Cel mai bogat rus isi tine partenerii aproape: Le-a oferit o parte din holdingul sau

Miercuri, 13 August 2014, ora 10:55
1614 citiri
Cel mai bogat rus isi tine partenerii aproape: Le-a oferit o parte din holdingul sau

Cel mai bogat rus, miliardarul Alisher Usmanov, cu o avere estimata la 17 miliarde de dolari, a vandut 10% din actiunile holdingului sau partenerilor, indeplinindu-si promisiunea de a recompensa conducerea.

Dupa aceasta tranzactie, Usmanov mai are 48% din drepturile de vot in USM Holdings, prin care controleaza aproape toate activele sale. Pachetul de 10% din actiuni a fost cumparat de principalii exacutivi din holding, printre care se numara si Ivan Streshinsky, CEO la USM si Ivan Tavrin, CEO la OAO MegaFon, conform Bloomberg.

"Tarvin si cu mine vom cumpara cate trei procente din pachet, alte doua procente vor fi cumparate de alti directori, iar cele doua procente ramase vor fi pastrate pentru o distributie viitoare in randul managerilor", a declarat Streshinsky. El a refuzat sa dezvaluie pretul tranzactiei.

Usmanov, in varsta de 60 de ani, si-a cladit averea prin preluari, cum a fost cea a uzinei OEMK, prin intermediul Metalloinvest Holding, care isi desfasoara activitatea in siderurgie si metalurgie. A investit si in operatorul rus de telefonie mobila MegaFon, dar si in Facebook si Apple. De asemenea, impreuna cu un partener, controleaza circa 30% din clubul de fotbal Arsenal Londra.

Perspective pozitive pentru Usmanov

In acelasi timp, el ar putea obtine cel putin doua miliarde de dolari prin cesiuni, a spus Kirill Chuyko, seful departamentului de cercetare de la BCS Financial Group.

"Dupa ce am fondat grupul prin preluarea initiala a OEMK, si am dezvoltat USM intr-unul dintre cele mai mari si mai de succes holdinguri de companii din ultimele doua decenii, sunt convins ca prin combinarea bilantului puternic cu un management tanar si eficient, perspectivele de USM pentru crestere viitoare sunt foarte bune si interesante", a declarat Usmanov.

Miliardarul rus a adaugat ca intentioneaza sa stranga castigurile intr-un nou fond si continua sa se concentreze pe dezvoltarea si cresterea portofoliului sau international de investitii.

Farhad Moshiri, un vechi prieten de-al lui Usmanov, va conduce USM si va primi dreptul de vot pentru cele 10% de actiuni pe care le detine in holding, dar si pentru pachetul de 30 la suta detinut de Vladimir Skoch, al doilea cel mai mare actionar, a anuntat USM. Anterior, Usmanov a avut dreptul de vot al partenerilor sai.

Alti "doi vechi prieteni" de-ai lui Usmanov, a caror identitate nu a fost facuta publica, vor converti participatiilor lor indirecte in USM in actiuni reprezentand cate un procent, a mai precizat USM.

#usmanov USM, #actionarial USM , #Stiri International