Un decret al lui Erdogan risca sa provoace razboi civil. Seful Barourilor: legea permite cetatenilor sa ucida fara sa fie pedepsiti

Luni, 25 Decembrie 2017, ora 18:47
598 citiri
Un decret al lui Erdogan risca sa provoace razboi civil. Seful Barourilor: legea permite cetatenilor sa ucida fara sa fie pedepsiti
Foto: Facebook Racep Erdogan

Cel mai recent decret al presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, conform caruia actiunile impotriva terorismului sau tentativelor de lovitura de stat nu sunt pedepsite, ar putea incita la violenta, oferind acoperire legala "justitiarilor" proguvernamentali, avertizeaza partidele de opozitie, conform Bloomberg.com.

Decretul, publicat duminica in Monitorul Oficial, permite obtinerea imunitatii in cazul unor actiuni impotriva terorismului sau tentativelor de lovitura de stat. Astfel, civilii nu vor suporta consecinte legale pentru actiunile impotriva tentativei de lovitura de stat de anul trecut sau pentru orice poate fi considerat "continuarea" tentativei.

Erdogan si aliatii sai ii acuza in mod regulat pe rivalii politici ca ii ajuta pe cei care au planuit tentativa de anul trecut, ceea ce duce la temeri cu privire la felul in care va fi interpretat decretul.

Formatiunile de opozitie, cu Partidul Republican al Poporului (CHP) in frunte, afirma ca prin masura decisa de Erdogan li se ofera imunitate nu doar celor care au contracarat tentativa de lovitura de stat din iulie 2016, ci si sustinatorilor guvernului care vor sa inabuse orice opozitie.

"Au deschis calea pentru ca orice persoana care sustine ca lupta impotriva terorismului sa ucida pe oricine. Ii vor asmuti asupra noastra pe 'justitiari' si acestia nu vor suporta nicio consecinta", a declarat Ozgur Ozel, parlamentar CHP.

Meral Aksener, fost ministru de Interne care conduce formatiunea Iyi Parti, a scris pe Twitter ca decretul de duminica risca sa provoace un razboi civil, permitandu-le civililor sa foloseasca arme sub pretextul suprimarii rebeliunii.

In plus, decretul face ca fortele paramilitare sa fie legitime, a afirmat si Ziya Pir, reprzentant al partidului HDP.

Chiar si Abdullah Gul, fost presedinte al Turciei si cofondator al AKP, alaturi de Erdogan, a avertizat ca pot aparea evenimente care sa afecteze toata Turcia si a cerut ca masura sa fie revizuita. "Formularea este nepotrivita pentru limbajul juridic si ingrijoratoare din perspectiva legislatiei", a notat Gul pe Twitter.

Peste 200 de persoane, inclusiv civili, au fost ucise in noaptea tentativei de lovitura de stat. Decretul publicat duminica are o formulare care poate lasa loc de interpretari din punct de vedere al perioadei si tintelor sale. Mahir Unal, purtator de cuvant al AKP, a declarat ca este aplicabil doar pentru evenimentele care au avut loc la 15 si 16 iulie 2016, insa in text nu apare aceasta perioada.

...citeste mai departe despre "Un decret al lui Erdogan risca sa provoace razboi civil. Seful Barourilor: legea permite cetatenilor sa ucida fara sa fie pedepsiti" pe Ziare.com

#ordin Erdogan violenta Turcia , #Stiri International