Cele mai importante noua decizii pe care le-a luat Elon Musk in cariera sa

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 08:57
2549 citiri
Cele mai importante noua decizii pe care le-a luat Elon Musk in cariera sa
Elon Musk. Sursa foto: Money CNN

Elon Musk, unul dintre cei mai cunoscuti miliardari din lume, a luat, pana acum, o serie de decizii care i-au schimbat viitorul.

Atunci cand cineva isi face planuri si gandeste drumul pe care il va urma in viata, trebuie sa ia mai multe decizii, insa niciodata nu se poate sti care vor fi in cele din urma rezultatele lor, scrie Business Insider.

1988: Din Africa de Sud, in America de Nord, la colegiu

Sursa foto:Business insider

Musk a copilarit in Pretoria, Africa de Sud. A stat in acest oras pana la 17 ani, cand a trebuit sa se decida daca va urma serviciul militar obligatoriu.

El a ales sa plece la Universitatea Queen's din Kingston, Ontario, Canada.

"Cred ca Africa de Sud este o tara mare", spune el despre tara natala. Totusi, "daca vrei sa fii in varf, in special in tehnologie, trebuie sa vii in America de Nord".

Din Canada, s-a transferat la Wharton School, Universitatea din Pennsylvania.

1995: Abandoneaza Universitatea Stanford pentru a "construi Internetul"

Sursa foto:Business insider

Dupa ce a absolvit universitatea din Pennsylvania, Musk trebuia sa plece din SUA, asa ca a facut ceea ce majoritatea o fac - s-a inscris la universitatea Standford, la fizica aplicata.

Aici, insa, a realizat repede ca viata academica nu este ceea ce isi doreste.

"La inceputul trimestrului la Stanford, am luat decizia sa aman scoala", a spus el. "M-am gandit ca daca infiintez o firma si nu va merge, ma pot intoarce la scoala. Asa ca am discutat cu presedintele departamentului, care mi-a permis sa aman inceputul studiilor. I-am spus ca voi fi inapoi, probabil in sase luni, iar acesta a spus ca nu va mai auzi de mine, probabil, niciodata. Si a avut dreptate, n-am mai vorbit cu el de atunci".

1995: Zip2, prima sa companie

Sursa foto:Business insider

Musk s-a asociat cu fratele sau Kimbal si cu Greg Kouri, o cunostinta comuna a celor doi, si au infiintat Zip2, un startup de publishing online.

"Initial, voiam sa cream un software prin care companiile media sa poata publica online. Intr-un fel, am ajutat companiile, cum ar fi The New York Times, sa intre online", a spus Musk.

Zip2 a fost cumparata de AltaVista cu 307 milioane de dolari in 1999. Brusc, Musk a ajuns bogat.

1999: Fondeaza o alta companie, X.com

Sursa foto:Business insider

Bogat dupa ce a vandut Zip2, Musk a vrut mai mult. Asa ca a deschis o noua firma, X.com, prin care asigura servicii bancare online.

Ideea, un succes. Un concern, condus de Sequoia Capital, a investit 25 de milioane de dolari in aceasta companie.

2000: Impreuna cu Peter Thiel si Max Levchin, pun pe picioare PayPal

Sursa foto:Business insider

X.com era orientata numai catre plati online, ceea ce l-a pus in competitie directa cu Confinity, o companie detinuta de Peter Thiel si Max Levchin. Cand au lansat serviciul PayPal, spre finele lui 1999, Musk s-a intalnit cu ei.

Tamandu-se sa nu fie afectati de o eventuala criza financiara, in martie 2000, Thiel si Musk au purtat negocieri si au realizat o fuziune intre companii, fiecare detinand cate 50%.

Thiel si Musk au supravietuit crahului dot.com si au dezvoltat o afacere de succes, pe care Ebay a platit 1,5 miliarde de dolari.

2002: SpaceX

Sursa foto:CNBC

Cand a fost intrebat ce va face dupa ce a vandut PayPal, Musk a spus ca a fost intotdeauna interesat de spatiu.

"Asa ca m-am interesat cand vom merge spre Marte, insa nu am gasit nicio informatie", a spus el.

Obiectivul sau: o sera pe Marte. Insa avea nevoie de un mijloc de transport pana acolo. Asa ca a vizitat Rusia, de unde a vrut sa cumpere rachete.

Insa, pentru ca nu stia nimic despre acestea, nu s-a concretizat nimic. Autodidact, el a inceput sa invete stiinta rachetelor. Si a infiintat SpaceX, unde a angajat cei mai buni din domeniu.

2004: Investitii in Tesla

Sursa foto:Business insider

In 2001, Musk a intrebat la Standford despre cum ar putea fi afectati oamenii de gravitatia planetei Marte. Dupa discutiile purtate aici, Martin Eberhard si Marc Tarpenning au facut cunostinta cu el.

Trei ani mai tarziu, acestia i-au scris lui Musk despre automobilul electric pe care l-au dezvoltat in propriul lor startup, Tesla Motors.

Dupa o intalnire in care cei doi l-au convins, Musk a decis sa investeasca ultimele sale "35 de milioane de dolari".

2006: SolarCity

Sursa foto:Business insider

Dupa automobile elctrice si explorarea spatiului, Musk a decis sa intre si in segmentul energiei solare, unde a dezvoltat o afacere de cinci miliarde de dolari.

Spre deosebire de PayPal, Tesla sau SpaceX, Musk nu conduce aceasta afacere, insa obiectivele sunt la fel de ambitioase ca si ale celorlalte companii in care miliardarul este implicat.

2008: la conducerea Tesla

Sursa foto:Business insider

Eberhard si Musk au avut, la inceput, o relatie constructiva. Insa la finele lui 2007, relatia dintre cei doi a ajuns la un punct critic, iar Eberhard a fost concediat.

Dupa aceasta demitere, in functia CEO al Tesla a fost numit Michael Marks, caruia i-a urmat Ze'ev Drori. In octombrie 2008, Musk a preluat aceasta functie in compania unde a investit 55 de milioane de dolari.

Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla Inc. solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru CEO-ul Elon Musk, evaluat la 56 de miliarde de dolari. De asemenea, compania a propus relocarea sediului...
#Elon Musk, #decizii musk, #musk tesla , #Stiri International