Chiar inainte de Brexit, Marea Britanie si Franta lanseaza un proiect comun de rachete

Marti, 28 Martie 2017, ora 22:39
1086 citiri
Chiar inainte de Brexit, Marea Britanie si Franta lanseaza un proiect comun de rachete
Foto: MBDA Missile Systems

Parisul si Londra au semnat marti un acord pentru lansarea proiectului unor viitoare rachete cu grupul european MBDA, confirmand legatura strategica franco-britanica in ciuda Brexitului.

Acordul, semnat la Londra in prezenta lui Harriett Baldwin, ministrul britanic al Achizitiilor din Aparare, si a lui Laurent Collet-Billon, director general pentru armament, este parafat in ajunul activarii articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va declansa oficial procesul de iesire din Uniunea Europeana a Regatului Unit.

Finantat in parti egale de Franta si Regatul Unit, programul Viitoarea racheta anti-nava/Viitoarea racheta de croaziera "este un nou exemplu al colaborarii in cadrul tratatului de la Lancaster House" (Acordurile franco-britanice de la Lancaster House, incheiate in anul 2010, prevad crearea unei forte expeditionare comune franco-britanice cu efective de cateva mii de militari si punerea in comun a unor resurse productive in industria de aparare - n.red.), arata un comunicat al ministerului britanic al Apararii.

Cu o valoare de 100 de milioane de euro, faza de concept a programului va fi impartita in mod egal intre cele doua natiuni.

"Legatura noastra cu Franta este puternica si durabila. Avem o lunga istorie de cooperare in materie de aparare si securitate cu aliatul nostru european", a declarat Harriett Baldwin.

"Regatul Unit este ferm angajat in securitatea Europei, dupa cum o arata si faptul ca are bugetul apararii cel mai ridicat de pe continent, iar noi vom continua sa cooperam pe programele de aparare europene", a adaugat aceasta.

Londra si Parisul si-au exprimat mereu, dupa votul britanic in favoarea Brexitului, atasamentul pentru relatia strategica franco-britanica si au dat asigurari ca aceasta nu va fi afectata de iesirea Regatului Unit din UE.

"Lansam astazi o noua faza majora a cooperarii noastre bilaterale", a declarat la randul sau Laurent Collet-Billon.

MBDA este un joint-venture Airbus Group (37,5%), BAE Systems (37,5%) si Leonardo (ex-Finmeccanica, 25%). ...citeste mai departe despre "Chiar inainte de Brexit, Marea Britanie si Franta lanseaza un proiect comun de rachete" pe Ziare.com

#Marea Britanie Franta proiect comun rachete, #Marea Britanie Franta proiect rachete MBDA , #Stiri International