China face presiuni asupra UE pentru o alianta impotriva SUA

Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 09:11
1041 citiri
China face presiuni asupra UE pentru o alianta impotriva SUA
Foto: Arhiva Pixabay

China face presiuni asupra Uniunii Europene pentru o declaratie comuna in termeni duri impotriva politicilor comerciale ale presedintelui american Donald Trump, au declarat agentiei Reuters mai multi oficiali europeni.

Insistentele Beijingului se lovesc insa de rezistenta la Bruxelles.

La Beijing urmeaza sa aiba loc pe 16-17 iulie summit-ul China-Europa; acolo, precum si la Bruxelles si la Berlin, oficiali chinezi de rang inalt - inclusiv vicepremierul Liu He si consilierul de stat Wang Yi - propun blocului european o alianta si ofera ca gest de bunavointa o deschidere mai mare a pietei chineze.

Una dintre ideile promovate este o actiune comuna impotriva Statelor Unite, la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

Cinci functionari si diplomati europeni sustin insa, potrivit agentiei Reuters, ca UE a respins ideea coalizarii cu China impotriva Americii. Se asteapta ca la summit - la care vor participa presedintele Chinei, Xi Jinping, premierul Li Keqiang si oficiali europeni - sa se adopte doar un comunicat despre angajamentul partilor fata de sistemul comercial multilateral si sa se faca promisiuni privind crearea unui grup de lucru pentru modernizarea OMC.

Intr-un cadru privat, Liu He a afirmat, potrivit Reuters, ca tara sa este gata sa stabileasca pentru prima data ce sectoare poate deschide pentru investitiile europene. Presa chineza a promovat mesajul ca Uniunea Europeana este de partea Chinei.

Intr-un comentariu difuzat luni, agentia oficiala de presa Xinhua a argumentat ca Europa si China trebuie sa reziste impreuna protectionismului comercial si sunt parteneri naturali.

Precedentele reuniuni la varf China-UE, in 2016 si 2017, s-au incheiat fara declaratii comune, din cauza dezacordurilor privind comertul si Marea Chinei de Sud. Acum, un diplomat european a rezumat situatia: "China vrea ca Uniunea Europeana sa fie alaturi de Beijing impotriva Washingtonului, sa se alature uneia dintre parti. Nu vom face asta si le-am spus-o".

Un alt diplomat a sustinut ca UE considera justificate aproape toate nemultumirile americanilor fata de China, insa nu si modul in care au abordat problema Statele Unite.

Pozitia Bruxelles-ului prezentata de Reuters nu este impotriva Statelor Unite, in ciuda tarifelor impuse de presedintele Trump asupra importurilor de otel si aluminiu din Europa si a amenintarilor la adresa industriei auto europene.

Razboiul comercial dintre Trump si China face victime colaterale: BMW si alti producato ...citeste mai departe despre "China face presiuni asupra UE pentru o alianta impotriva SUA" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#China alianta Europa impotriva SUA Trump , #Stiri International