Christine Lagarde: Investiti 6.000 de miliarde de dolari in infrastructura

Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:22
1792 citiri
Christine Lagarde: Investiti 6.000 de miliarde de dolari in infrastructura
Foto: (c) Bao Dandan / XINHUA FLUX

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat joi ca ritmul de crestere al economiei mondiale este mai slab decat s-a estimat anterior si a cerut investitii de 6.000 de miliarde de dolari pentru imbunatatirea infrastructurii pe plan mondial, in urmatorii 15 ani, transmit Xinhua si Kyodo.

Avertismentul vine inaintea reuniunii de saptamana viitoare a FMI si a Bancii Mondiale si a publicarii raportului 'World Economic Outlook', cand FMI si-ar putea reduce prognozele economice, sustin analistii. Conform celor mai recente estimari ale Fondului, datand din luna iulie, economia mondiala ar urma sa creasca cu 3,4% in acest an si cu 4% in 2015, potrivit Agerpres.

'Economia mondiala este mai slaba decat a proiectat FMI in urma cu sase luni. Exista o anume redresare economica dar tendinta nu este suficienta pentru a face fata diverselor dificultati inregistrate pe plan mondial. pentru 2015 ne asteptam doar la o crestere modesta', a declarat Christine Lagarde.

In economiile avansate, nivelul banilor alocati pentru proiecte publice a scazut iar infrastructura a devenit din ce in ce mai invechita, a explicat oficialul FMI, avertizand asupra riscurilor geopolitice in urma crizei ucrainene, a turbulentelor din Orientul Mijlociu si 'din unele parti din Asia' - o aluzie clara la evenimentele din Hong Kong.

In economiile avansate, cea mai solida redresare ar urma sa se inregistreze in SUA si Marea Britanie, un avans modest in japonia iar cea mai slaba redresare in zona euro. Statele emergente si cele in curs de dezvoltare vor continua sa fie motorul de crestere al economiei mondiale, dar intr-un ritm mai lent decat inainte, a afirmat Christine Lagarde.

'La sase ani dupa inceperea crizei, vedem o continuare a slabiciunii economiei mondiale', a adaugat directorul general al Fondului Monetar International.

#Christine Lagarde economie mondiala, #investitii imbunatatire infrastructura , #Stiri International