CIA acuza WikiLeaks ca ii ajuta pe inamicii SUA, dezvaluind cum transforma un telefon in instrument de spionaj

Joi, 09 Martie 2017, ora 10:45
997 citiri
CIA acuza WikiLeaks ca ii ajuta pe inamicii SUA, dezvaluind cum transforma un telefon in instrument de spionaj
Foto: CIA

CIA a acuzat miercuri WikiLeaks ca ii ajuta pe adversarii Statelor Unite prin dezvaluirea metodelor pe care le-ar utiliza pentru a transforma un iPhone al Apple sau televizoare Samsung in instrumente de spionaj.

"Publicul american ar trebui sa fie ingrijorat de orice publicare a WikiLeaks care are ca scop sa altereze capacitatea comunitatii de informatii de a proteja America de teroristi si de alti adversari", a denuntat o purtatoare de cuvant a CIA, Heather Fritz Horniak.

Potrivit The Washington Post, FBI se pregateste, la randul sau, de "o mare vanatoare de cartite", cu scopul de a stabili cum a obtinut WikiLeaks documentele, relateaza AFP.

Autoritatile americane au lansat o ancheta penala federala, dupa cele mai recente dezvaluiri WikiLeaks

Aceste documente, pe care CIA nu le-a autentificat, descriu peste o mie de programe de tip malware - virusi, cai troieni - care permit sa se preia controlul unor aparate electronice, precum smartphone-uri sau televizoare conectate la Internet, eventual masini, in vederea spionarii utilizatorilor acestora.

Accesul la aceste aparate personale permite ascultarea utilizatorilor lor si ocolirea protectiilor prin criptare, care se generalizeaza pe mesagerii ca WhatsApp (Facebook) sau Signal.

Brese deja colmatate

Scandalul plaseaza din nou autoritatile americane in conflict deschis cu sectorul tehnologic, cu care relatiile s-au deteriorat deja dupa ce Edward Snowden a aratat in 2013 cum o alta agentie americana - NSA - putea accesa servere Google, Microsoft sau Apple.

Spionaj in SUA: Uniunea Europeana, tinta spionajului NSA

NSA se apara: Gigantii IT stiau de colectarea datelor. Ce spun marile companii

Apple a infruntat deja FBI, refuzand sa ajute anchetatori sa deblocheze un iPhone al unuia dintre autorii atacului armat sangeros de la San Bernardino (California) din decembrie 2015.

Razboiul Apple-FBI s-a terminat brusc: Nu a mai fost nevoie de o decizie in instanta

Noile dezvaluiri par sa reflecte persistenta unor importante falii de securitate.

Apple a dat insa asigurari ca "multe" dintre aceste brese au fost deja acoperite in ultima versiune a sistemului sau de exploatare iOS, cu care functioneaza iPhone si iPad.

Intr-un e-mail, grupul a amintit de asemenea ca-si indeamna frecvent utilizatorii sa descarce noua versune a iOS, care corecteaza in general faliile de securitate ale versiunii precedente.

Heather Adkins, insarcinata cu probleme de securitate la Google, s-a declarat, d ...citeste mai departe despre "CIA acuza WikiLeaks ca ii ajuta pe inamicii SUA, dezvaluind cum transforma un telefon in instrument de spionaj" pe Ziare.com

#CIA acuza WikiLeaks spionaj, #CIA WikiLeaks scandal spionaj, #WikiLeaks Apple iPhone Samsung spionaj , #Stiri International