Coface: Economia mondiala a intrat intr-o faza de redresare confirmata, dar lenta si neuniforma

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 15:25
1524 citiri
Coface: Economia mondiala a intrat intr-o faza de redresare confirmata, dar lenta si neuniforma
Foto: Coface

Economia mondiala a intrat intr-o faza de redresare confirmata, dar lenta si neuniforma. Mai multi factori explica natura laborioasa a recuperarii post-criza. Acestea includ niveluri ridicate ale datoriei publice si private, o dinamica a creditului sub ratele de dinaintea crizei, un nou risc de deflatie in Zona Euro ce a slabit increderea pe termen lung intre jucatorii economici.

Coface previzioneaza o crestere globala de 2,8% pentru 2014, o crestere de 0,1 puncte, comparativ cu 2013. Aceasta este prima crestere din 2010, desi nivelul sau ramane sub cel al nivelurilor de crestere de dinainte de criza (intre 4 si 4,5% in 2006 si 2007). Economiile avansate au devenit principalul motor al acestei accelerari (de 1,6%, ceea ce este cu 0,3 puncte mai mare decat in 2013), in timp ce tarile emergente au inregistrat o incetinire cu o valoare echivalenta cu 4,3% (in scadere cu -0,3 puncte). In 2015, accelerarea globala va continua treptat, cu o crestere de 3,2%.

Harta riscului de tara, care este in prezent in curs de actualizare de catre Coface, este in conformitate cu aceasta reechilibrare a cresterii economice. Majoritatea evaluarilor revizuite pozitiv vizeaza tarile avansate. Toate evaluarile retrogradate de Coface in acest trimestru se refera la tarile emergente.

In Zona Euro, in ciuda dezamagirilor, riscurile de tara continua sa se imbunatateasca

In timp ce Statele Unite si-au revenit, dupa un soc extern in primul trimestru, inregistrand o crestere solida (prognozata la 2% in 2014), peisajul european se distinge printr-o mare disparitate in ceea ce priveste redresarea. Cresterea acestuia a fost revizuita usor in jos, la 0,9%, ca urmare a perspectivelor mai putin favorabile pentru Germania (1,6%), Franta (0,4%) si Italia (-0,2%). In Zona Euro se observa o scadere a increderii partenerilor de afaceri in al doilea trimestru, alimentata de tensiunea geopolitica din Ucraina si a riscurilor de deflatie.

In Spania, dinamica redresarii este confirmata, cu previziuni de crestere de 1,2% pentru 2014 si 1,7% pentru 2015. Regenerarea cererii interne, imbunatatirea situatiei financiare a companiilor, exporturile dinamice si scaderea numarului de insolvente (in scadere cu 30% la sfarsitul lunii iunie, fata de anul precedent) a contribuit la scaderea riscurilor in Spania. Aceste imbunatatiri au determinat Coface sa ridice evaluarea acesteia, de la B la A4, cu monitorizare pozitiva din Iunie.

Evaluarea A3 a Olandei (previziune de 0,7% in 2014) si a Belgiei (previziune de 0,7% in 2014) este insotita acum de monitorizare pozitiva. In ambele tari, cresterea economica si-a revenit, sustinuta de exporturi si se observa o revenire a investitiilor, alaturi de o scadere a numarului de companii insolvente.

Rusia, Turcia si Venezuela sunt retrogradate

Confruntate cu provocarile unor socuri macro-financiare si politice, Rusia, Turcia si Venezuela sunt retrogradate

Ca reactie la recentele schimbari in contextul politic si social si luand in considerare impactul lor asupra activitatii companiilor, Coface a anuntat trei mari retrogradari.

Riscul de tara in Rusia a fost retrogradat la C. Criza din Ucraina a avut cu siguranta un impact negativ asupra cresterii economice (prognoza este la 0% in 2014), in principal ca urmare a scaderii investitiilor si a decelerarii consumului. Mai mult decat atat, dificultatile in atragerea de investitii au fost deja evidente in 2013 si ilustreaza lipsa de incredere a jucatorilor economici in climatul de afaceri rus. Iesirile mari de capital din Rusia din 2008 sunt o dovada in acest sens. De asemenea, se ia in considerare faptul ca firmele rusesti sunt masiv indatorate in valuta. Cu acces limitat la alte piete din cauza sanctiunilor actuale si a scaderii rublei, companiile se vor confrunta cu termene de rambursare majore in urmatorul an.

Turcia a fost retrogradata la B. In timp ce activitatea economica din Turcia da dovada de o anumita elasticitate (previziunea este de 3,3% in 2014), pe partea corporativa, datoria externa ramane ridicata, ceea ce creste expunerea la riscul de schimb valutar. Lira s-a dovedit a fi foarte volatila si sensibila la schimbarile in politica monetara a FED1. Intr-adevar, experienta de plata a Coface in ceea ce priveste companiile turcesti s-a deteriorat brusc. La nivel politic, tensiunile in crestere la frontierele tarii sunt susceptibile a afecta stabilitatea interna.

Venezuela este acum incadrata in categoria D. Tara s-a adancit in recesiune (-2,5%) si hiperinflatie (64% in 2014), alimentata de o penurie de bunuri si pe fondul tensiunilor politice si sociale. Riscul de nationalizare si, mai presus de toate, rationalizarea importurilor si controlul preturilor si al marjelor, au aruncat o umbra asupra unui mediu de afaceri foarte dificil pentru companii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#coface studiu economie, #economie mondiala redresare , #Stiri International