Comertul global s-a prabusit ca in 2008. Analisti: Este o adevarata baie de sange

Miercuri, 26 August 2015, ora 17:54
5137 citiri
Comertul global s-a prabusit ca in 2008. Analisti: Este o adevarata baie de sange
Foto: Pixabay

Comertul global a inregistrat cea mai neagra perioada din ultimii sapte ani, coborand pana la nivelul atins dupa declansarea crizei economice din 2008.

Impulsul commercial a inregistrat valori negative in lunile iunie si mai ale acestui an, de -0,5%, respectiv -1,6%, relateaza ziarul Hurriyet Daily News.

O baie de sange

Indicele de referinta in importuri a inregistrat valori negative sau 0 in majoritatea pietelor, in timp ce impulsul exporturilor a fost pozitiv in economiile avansate, dar sub 0% pe pietele emergente.

Conform analistilor Centrului de Cercetare in Globalizare cifrele indica cel mai scazut nivel al comertului global din ultimii 7 ani. "Este o adevarata baie de sange", a comentat unul dintre reprezentantii institutiei.

Slaba performanta in comert este confirmata si de evolutia indicelui Baltic Dry, un punct de referinta in transportul de marfa la nivel global.

Acesta a coborat la 994 de puncte in luna august, cu aproape 100 de puncte procentuale mai jos decat nivelul atins in mai 2008.

Pe piata materiilor prime, indicele Bloomberg a atins pe 24 august minimul ultimilor 16 ani, marcand o scadere de 17,7% pe anul in curs.

Petrolul se confrunta deja cu a opta saptamana consecutiva de scadere a pretului, cea mai lunga perioada de declin din ultimii 29 de ani.

Indicele WTI al petrolului american a coborat sub 40 de dolari/baril, atingand cea mai scazuta cotatie din 2009 si pana in prezent.

Supra-capacitatea de transport a generat si o scadere a preturilor de expeditie de 60 de procente in doar 3 saptamani, dupa cum remarca analistii Centrului de Cercetare in Globalizare.

"Este cea mai mare prabusire a comertului la nivel mondial dupa incidentul Lehman", au comentat analistii.

Falimentul bancii Lehman Brothers in 2008 a fost unul dintre punctele de referinta ale crizei globale de acum 7 ani, generand o adevarata debandada in pietele financiare din toata lumea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comert global, #nivel comert global, #transport marfa, #criza financiara 2015 , #Stiri International