Comisia Europeana ameninta Ungaria, Polonia si Cehia cu amenzi, daca refuza sa preia migranti

Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 22:48
814 citiri

Executivul UE a anuntat miercuri ca este pregatit sa demareze, in decurs de cateva saptamani, proceduri judiciare ce ar putea duce la amenzi pentru Polonia, Ungaria si Cehia, daca aceste tari refuza in continuare sa preia solicitanti de azil din Italia si Grecia.

"Daca statele membre care nu au relocat deloc (migranti - n.red.) sau nu au mai facut acest lucru de mult timp nu isi schimba abordarea in urmatoarele saptamani, atunci vor analiza un ultim pas in procedura de infringement - reclamarea Poloniei, Ungariei si Cehiei la Curtea Europeana de Justitie", a declarat comisarul european pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, relateaza Reuters.

Curtea Europeana de Justitie are dreptul de a impune amenzi guvernelor care nu respecta legislatia UE.

La randul sau, ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a amenintat ca lua masuri in cazul statelor membre care nu preiau migranti.

"Ma astept ca tarile vizate sa isi indeplineasca obligatiile (...), sa accepte numarul alocat de refugiati si sa se asigure ca acestia stau in tarile respective. Daca acest lucru nu se intampla, atunci poate fi folosita o procedura de incalcare a tratatului", a spus el.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), cu sediul la Luxemburg, a respins miercuri plangerile depuse de Slovacia si Ungaria impotriva politicii UE a migratiei, confirmand astfel dreptul Bruxelles-ului de a impune statelor membre sa primeasca azilanti.

Instanta a stabilit ca Uniunea Europeana are dreptul sa dispuna ca guvernele nationale sa accepte cote de azilanti - in principal refugiati din Siria - care urmau, potrivit unui plan european, sa fie mutati din Italia si Grecia in celelate state membre ale Uniunii.

Statele membre UE au convenit in septembrie 2015 sa redistribuie intre ele, intr-o perioada de doi ani, 160.000 de refugiati din Gracia si Italia, insa doar aproximativ 24.000 de migranti au fost mutati pana in prezent.

Ungaria si Slovacia au incercat sa obtina o anulare a acestui plan care face parte din politica europeana in domeniul migratiei. ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana ameninta Ungaria, Polonia si Cehia cu amenzi, daca refuza sa preia migranti" pe Ziare.com

#CE amenzi imigranti, #Ungaria amenda imigranti, #Polonia amenda imigranti, #Cehia amenda imigranti, #tari UE cote imigranti , #Stiri International