Comisia Europeana continua lupta impotriva marilor concerne care incearca sa evite plata unor taxe in UE

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 20:36
1039 citiri
Comisia Europeana continua lupta impotriva marilor concerne care incearca sa evite plata unor taxe in UE
Foto: Facebook/Apple

Comisia obliga Irlanda, in instanta, sa incaseze de la Apple impozite in valoare de 13 miliarde de euro. Amazon are de plata 250 de milioane taxe in Luxemburg. Bruxellesul este cu ochii pe cei care ocolesc fiscul.

Margrethe Vestager, comisar european pentru Concurenta, este considerata o persoana netematoare si determinata. Ea vrea acum sa continue lupta impotriva marilor concerne care incearca sa evite plata unor taxe in UE. Vestager se ocupa rand pe rand de toate cazurile aparute de la preluarea mandatului de catre actuala Comisie.

Avantaje incorecte prin intelegeri fiscale

In principiu, fiecare stat membru este responsabil pentru politica sa fiscala. Totusi, Comisia Europeana este de ceva vreme cu ochii pe marile concerne care ar fi primit avantaje fiscale din partea unor state membre. Comisia vrea sa evite astfel incalcarea legilor concurentei.

"Trebuie sa impiedicam statele membre sa ofere ajutoare incorecte unor mari companii. Acestea nu au voie sa beneficieze de avantaje de care alte firme locale nu se bucura", spune comisarul pentru Concurenta.

Acesta ar fi si scopul legislatiei europene: Firmele trebuie sa se impuna prin prestatia lor pe piata libera. Daca unele companii primesc ajutoare de stat interzise, sub forma unor scutiri de taxe, atunci este afectata negativ competitia din piata.

Deciziile luate impotriva Amazon si Apple sunt doar doua dintr-un sir mai lung de anchete desfasurate de autoritatile comunitare privind concurenta. Comisia a cerut in 2015 companiei americane Starbucks sa plateasca retroactiv in Olanda impozite in valoare de 30 de milioane de euro.

Un caz similar este anchetat in prezent in Luxemburg impotriva gigantului McDonald's. Aici ar fi vorba de aproximativ 1 miliard de euro in taxe neachitate, care ar putea fi de asemenea considerate ajutoare de stat ilegale.

In alte cazuri, Comisia a penalizat deja Google, Microsoft si Facebook pentru alte incalcari ale legislatiei privind concurenta. Vestager nu se teme sa se ia de cele mai mari concerne.

Curtea Europeana de Justitie va decide

Guvernul irlandez a calificat demersul Comisiei Europene drept "extrem de dezamagitor". Apple ameninta la randul sau cu o plangere in justitie. Curtea Europeana de Justitie urmeaza sa decida acum daca astfel de scutiri fiscale reprezinta sau nu ajutoare de stat interzise.

Toate aceste cazuri functioneaza de regula dupa un principiu similar: banii se plimba intre reprezentanta operativa a unui concern si un holding ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana continua lupta impotriva marilor concerne care incearca sa evite plata unor taxe in UE" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Comisia Europeana bani Apple, #Margrethe Vestager concerne bani, #concerne avantaje fiscale Europa , #Stiri International