Companii vs Ebola: Cum se adapteaza firmele la virusul ce ameninta si vieti, si economii

Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 08:24
1565 citiri
Companii vs Ebola: Cum se adapteaza firmele la virusul ce ameninta si vieti, si economii
Foto: Centers for Disease Control and Prevention

Numarul mortilor si problemele cauzate de Ebola continua sa creasca. In jur de 5.000 de persoane sunt in prezent inregistrate ca fiind victime ale virusului ce s-a dezlantuit in Liberia, Sierra Leone si Guineea, iar numarul celor infectati este dublu. Desi au existat unele semne incurajatoare in ultima vreme, imaginea reala este mult mai grava decat arata cifrele oficiale.

Problemele economice sunt tot mai mari, terenurile agricole din zonele afectate sunt lasate in paragina, iar negustorii nu mai merg la piata. Preturile alimentelor de baza au crescut de peste doua ori in unele zone afectate, iar veniturile se prabusesc, scrie The Economist.

Banca Mondiala apreciaza ca pierderile economiilor din zona se vor ridica la 33 de miliarde de dolari in urmatoarele 18 luni, daca problema nu este rezolvata rapid. Tarile care se confrunta cu aceasta mare problema, dupa ce s-au straduit sa iasa din regresul cauzat de razboaiele civile sau de alte conflicte locale, vor resimti din plin efectul negativ. Cu toate acestea, unele firme din zona continua sa functioneze, generand venituri din export, ceea ce va oferi o baza pentru recuperare, odata ce boala va fi sub control.

Care sunt efectele Ebola

Printre primele efecte ale izbucnirii Ebola se numara anularea celor mai multor curse aeriene internationale si inchiderea granitelor. Una dintre companiile aeriene ramase in zona este Brussels Airlines din Belgia. Aceasta continua zborurile catre Monrovia (Liberia), Freetown (Sierra Leone) si Conakry (Guineea). "A devenit Expresul Ebola", a spus un om de afaceri care foloseste frecvent aceste curse..

Zborurile nu fac legatura directa intre Bruxelles si cele trei capitale, pentru ca echipajele sa nu fie nevoite sa ramana peste noapte in zona afectata. Zborurile se opresc la Dakar (Senegal), unde se schimba echipajul, insa pasagerii nu pot cobori, deoarece Senegalul a interzis zborurile catre sau din tarile afectate. Pentru siguranta, compania mai are un avion pentru a-l va inlocui pe cel din cursa, daca apar probleme tehnice, dar si o echipa de tehnicieni pentru fiecare zbor. "Nu obtinem multi bani", a spus Geert Sciot, purtator de cuvant al companiei aeriene. "Dar vedem aceste zboruri ca datoria noastra umanitara".

Mai multe firme din tarile afectate, care trebuie neaparat sa-si mentina activitatea, sunt din industria miniera: in Sierra Leone, de exemplu, acestea genereaza 80% din veniturile din export. Africa Minerals si Sierra Rutile, doi mari jucatori din industria miniera care opereaza in tara, s-au izolat cat mai mult si au construit un tampon in satele din jur, oferindu-le locuitorilor pregatirea si armele necesare pentru a lupta impotriva bolii, de la sapun si clorina, la termometre, acestea fiind folosite si in punctele de control de pe drumurile ce duc la mine.

Sierra Rutile isi cotroleaza muncitorii de doua ori pe zi, iar acestia trebuie sa spuna unde au fost daca au parasit aria protejata din jurul minei. Cei care au ajuns in ariile afectate de virus, intra in carantina. Cei care se imbolnavesc sunt transferati in arii izolate, inainte de a fi trimisi la spital. Un beneficiu al acestor masuri suplimentare este imbunatatirea modului de diagnosticare si tratatre al altor boli, cum ar fi malaria. Seful firmei, John Sisay, spune ca angajatii sai respecta masurile luate. "Exista o dorinta puternica de a mentine virusul in afara zonei", a spus acesta. Compania are si avioane pregatite sa evacueze angajatii, daca toate zborurile vor fi anulate.

African Minerals are zboruri regulate intre minele sale din Sierra Leone si Africa de Sud, tara de origine a majoritatii angajatilor sai. A inceput sa importe toate alimentele necesare in zona afectata. African Minerals si Sierra Rutile au stocuri de alimente, combustibil si piese de schimb, in cazul in care toate zborurile vor fi oprite.

Afacerile in care este implicat si publicul, bancile de exemplu, nu se pot izola si pastra activitatea in acelasi timp. Standard Chartered a impus un protocol strict de igiena si pune la dispozitie birourilor si filialelor sale materialele necesare. De asemenea, verifica regulat temperatura angajatilor si clientilor.

Una dintre marile probleme pentru aproape toate firmele straine din regiune aceea este ca serviciile de ambulanta aeriana refuza sa transporte pacientii cu febra, iar cazurile confirmate nu se iau in calcul. Chiar si persoanele care se imbolnavesc de malarie, de exemplu, nu mai pot fi transportate in afara zonei contaminate.

Ce masuri au luat guvernele

Multe companii au asigurari informale de la guvernele occidentale ca acestea vor evacua proprii cetateni folosind fie zboruri militare daca este cazul, fie zboruri de tip charter guvernamentale, cum sunt cele utilizate in prezent pentru transportul persoanelor infectate din randul echipelor de sanatate. Insa nu toate guvernele au fost de acord sa ia aceste masuri. Firmele se tem ca, in timp ce britanicii sau americanii vor fi luati acasa, cei din tarile mai sarace din Africa sau din Asia de Sud ar putea fi tratati acolo unde au fost infectati.

In ciuda riscurilor, cele mai multe dintre marile companii au spus ca expatii au ales sa-si pastreze locul de munca, in loc sa se intoarca acasa. "Nu avem dezertari, ca sa spun asa", a declarat Mike Jones de la African Minerals. "Baietii fac fata cu bine actualei situatii". "Bine" este un termen puternic, dar afacerile se dovedesc a fi adaptabile si pline de resurse. Chiar si asa, este sentimentul, larg raspandit, ca agentiile internationale si guvernele ar fi putut opri mai devreme aceasta izbucnire a Ebola. "Daca am fi avut acum cateva luni 10% din resursele de acum, ne-am fi descurcat acum cu aceasta problema", a spus un executiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ebola efect companii, #efecte economice Ebola, #curse aeriene Ebola , #Stiri International