Companiile scandinave devin magnetul investitiilor in Europa

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 12:03
1829 citiri
Companiile scandinave devin magnetul investitiilor in Europa

Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda si Islanda au reusit sa atraga investitii in valoare de aproximativ 288 de miliarde de dolari de la inceputul crizei financiare din 2007, cu mult peste cele in tari precum Spania sau Italia, cu o populatie mult mai mare.

Cu exceptia Islandei, toate tarile din regiune se bucura de un rating de investitii maxim, iar in timp ce prognozele pentru zona euro sunt de contractie economica, se estimeaza ca tarile nordice vor inregistra o crestere economica de 2,1% in 2013, transmite Bloomberg.

"Aceste tari au o reputatie solida privind cresterea economica, (n.r. locuitorii) vorbesc engleza, iar mediul politic este stabil", arata un reprezentant al Ernst & Young, adaugand ca ele reprezinta un adapost sigur pentru cei ce cauta sa evite riscurile aduse de criza.

"Amprenta globala" in atentia investitorilor

Investitorii sunt interesati in primul rand de capacitatea companiilor scandinave de a dezvolta afaceri la nivel global.

"Multe companii nordice au tehnologii si produse prezente la nivel global", a declarat un director responsabil pentru tarile nordice de la Credit Suisse.

Compania americana Baxter International a platit 4 miliarde de dolari in decembrie pentru achizitia producatorului de echipamente medicale Gambro, care detine fabrici in noua tari si isi vinde produsele in peste 100 de tari.

Prezenta la nivel global face si din Nokia o companie interesanta pentru Microsoft, cele doua companii colaborand deja pe segmentul de smartphone-uri. In plus, parteneriatul Nokia Siemens Networks suscita si el interes pentru o eventuala preluare.

Suedia este, dintre tarile scandinave, tara cea mai atractiva pentru investitori, cu achizitii de aproximativ 113 miliarde de dolari, fiind urmata de Norvegia, care a inregistrat achizitii de 95 de miliarde de dolari din 2007.

Peste 20% din companiile private suedeze erau detinute de companii straine in 2011, in timp ce in 1980, procentul era de sub 5%.

Deschidere catre investitii straine

Tarile scandinave apreciaza capitalul, ideile si pietele noi, pe care le aduc strainii, crede Stefan Folster, economist sef la Confederatia Intreprinderilor Suedeze.

"Volvo este un foarte bun exemplu de companie despre care oamenii nu cred ca ar fi supravietuit daca ar fi ramas suedeza", a declarat acesta.

Compania a fost achizitionata de Ford in 1999, iar apoi vanduta grupului chinez Geely Automobile Holdings in 2010.

Schimbarile de proprietar au intampinat o rezistenta scazuta in Suedia, spre deosebire de protestele care au avut loc in cazuri similare de pe continentul european. Decizia de a muta o parte a productiei companiei din Suedia in China a fost primita intr-un mod asemanator.

Achizitiile de companii facute de cumparatori nordici au scazut cu 42% din 2008, pana la 45 de miliarde, chiar daca lichiditatea detinuta de companiile scandinave a crescut 30% in aceeasi perioada, pana la 103 miliarde de dolari.

#investitii tari nordice, #investitii Europa, #investitii tari scandinave, #companii nordice, #investitori companii suedeze , #Stiri International