Concluziile Consiliului European: Juncker exclude o Cortina de Fier, Hollande lasa in urma o dorinta

Vineri, 10 Martie 2017, ora 18:39
873 citiri
Concluziile Consiliului European: Juncker exclude o Cortina de Fier, Hollande lasa in urma o dorinta
Foto: Ziare.com

Consiliul European desfasurat joi si vineri la Bruxelles s-a incheiat cu cateva concluzii interesante, toate axate pe ideea Europei cu doua sau mai multe viteze, inaintata saptamana trecuta de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Europa "cu mai multe viteze", dorita de mai multi lideri europeni dupa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, spre marea nemultumire a tarilor membre est-europene, nu vizeaza crearea "unei noi Cortine de Fier", a subliniat Juncker, la finalul Consiliului European.

"Am remarcat, nu fara surpriza, ca acest lucru este vazut de anumiti colegi ca o introducere a unei noi linii de divizare, ca o noua Cortina de Fier intre Est si Vest. Nu aceasta este intentia", a subliniat Juncker intr-o conferinta de presa la Bruxelles.

"Nu vom incerca sa schimbam tratatele. Asa-zisa Europa cu mai multe viteze (...) exista deja, si nu doar in ceea ce priveste zona euro sau spatiul Schengen", doua realizari majore ale UE la care nu participa toate cele 28 de state membre, a adaugat presedintele Comisiei Europene.

Pe de alta parte, seful Executivului comunitar si-a exprimat speranta ca ii va vedea intr-o zi "pe britanici urcand din nou in barca" europeana, referitor la viitorul Uniunii Europene dupa retragerea Regatului Unit.

"Dar Brexit nu este sfarsitul Uniunii Europene, nici sfarsitul tuturor evolutiilor noastre si nici sfarsitul ambitiilor noastre continentale. Problema Brexit incurajeaza alte state membre sa continue, din pacate, fara britanici", a spus presedintele CE.

Hollande vrea o Europa cu mai multe viteze, dar toate usile sa ramana deschise

La randul sau, presedintele Frantei, Francois Hollande, aflat in ultimele luni de mandat, si-a reafirmat sustinerea pentru o Uniune Europeana cu mai multe viteze in care acele state ce doresc sa avanseze "mai rapid" in integrarea lor sa poata sa o faca, fara insa ca acest lucru sa insemne ca se va "inchide usa" in fata vreunuia dintre partenerii comunitari, transmite agentia EFE.

"Nu este vorba despre excluderea cuiva", dar "nici nu putem accepta ca o tara, oricare ar fi ea, sa-i poata impiedica pe ceilalti sa avanseze mai rapid", a spus Hollande dupa incheierea Consiliului European.

El si-a prezentat viziunea asupra unei Uniuni Europene in care unele state sa se poata asocia in formule de "cooperare consolidata", care sa le permita sa avanseze mai re ...citeste mai departe despre "Concluziile Consiliului European: Juncker exclude o Cortina de Fier, Hollande lasa in urma o dorinta" pe Ziare.com

#concluzii Consiliul European, #Juncker Europa doua viteze, #Merkel summit Roma 25 martie, #Hollande Europa doua viteze, #Consiliul European Europa doua viteze , #Stiri International