Curtea Suprema din Coreea de Sud a anulat condamnarile fostului presedinte si mostenitorului Samsung

Joi, 29 August 2019, ora 12:22
1031 citiri
Curtea Suprema din Coreea de Sud a anulat condamnarile fostului presedinte si mostenitorului Samsung
Foto: Arhiva Facebook/ Park Geun-hye

Curtea Suprema sud-coreeana a casat, joi, condamnarile fostului presedinte Park Geun-hye (foto) si mostenitorului grupului Samsung, Lee Jae-yong, pronuntate in urma unui scandal rasunator de coruptie, ordonand rejudecarea lor.

Park Geun-hye, prima femeie aleasa presedinte in Coreea de Sud, in 2013, a fost destituita in 2017, in urma unui caz de coruptie si abuz de putere care a dezvaluit legaturi "nesanatoase" intre puterea politica si marile conglomerate familiale economice, in special Samsung.

Ea a fost condamnata in apel la 25 de ani de inchisoare, dupa ce a fost gasita vinovata ca a cerut sau primit peste 20 milioane de dolari de la concerne sud-coreene, a incredintat documente secrete unor persoane neautorizate, a pus pe o "lista neagra" artisti care ii criticau politica si a demis responsabili care se opuneau acestor abuzuri de putere.

Curtea Suprema a stabilit insa, prin decizia de joi, ca ar fi trebuit pronuntata o hotarare separata in cazul de coruptie din acest dosar urias, transmite AFP.

"Trimitem cazul in fata Inaltei Curti din Seul", a declarat presedintele Curtii Supreme, Kim Myeong-su.

Presa sud-coreeana comenteaza, insa, ca decizia nu este neaparat o veste buna pentru Park Geun-hye, care ar putea sfarsi prin a primi o pedeapsa si mai mare daca va fi gasita vinovata in doua procese distincte.

Intr-una din ramificatiile cazului, vicepresedintele Samsung Electronics si fiu al presedintelui concernului Samsung, Lee Jae-Yong, mostenitorul grupului, fusese condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare, in special pentru coruptie si sperjur.

Condamnarea sa a fost confirmata in apel, dar s-a dictat pedeapsa cu suspendare. El a fost cel de-a treilea membru al clanului care a beneficiat de clementa justitiei.

Joi, Curtea Suprema a casat aceasta decizie si a ordonat un nou proces pentru Lee Jae-Yong.

Scandalul in care a fost implicata Park a scos la lumina complicitatile tulburi intre elitele politice si cele economice in Coreea de Sud. Chaebol-urile, imperii de familie tentaculare, sunt motoarele unei economii infloritoare, concerne precum Samsung sau Hyundai jucand un rol crucial in "miracolul" economic din anii 1960 si 1970, care a transformat o tara devastata de razboi.

Demiterea conservatoarei Park a declansat alegeri prezidentiale anticipate in mai 2017, incheiate cu victoria facila a candidatului de centru-stanga, Moon Jae-in, care a contribuit in 2018 la o apropiere spectaculoasa intre cele doua Corei. ...citeste mai departe despre "Curtea Suprema din Coreea de Sud a anulat condamnarile fostului presedinte si mostenitorului Samsung" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#condamnare msotenitor Samsung anulata, #fost presedinte Coreea Sud condamnare anulata , #Stiri International