Conditiile lui Trump pentru semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul

Luni, 21 Mai 2018, ora 20:04
977 citiri
Conditiile lui Trump pentru semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul
Foto: Arhiva Facebook/Casa Alba

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a prezentat luni o serie de conditii pentru semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul, somand regimul islamist de la Teheran sa renunte la "comportamentul negativ" si amenintand cu sanctiuni dure.

Mike Pompeo a prezentat o serie de "solicitari fundamentale", subliniind ca Administratia de la Washington "prefera semnarea unui tratat", cu Iranul, in contextul in care presedintele Donald Trump tocmai a dispus retragerea Statelor Unite din Tratatul nuclear din 2015.

Secretarul de Stat american a avertizat ca Statele Unite "vor aplica presiuni financiare fara precedent asupra regimului din Iran" daca nu va aplica solicitarile SUA. "S-ar putea ajunge la cele mai puternice sanctiuni din istorie", a atras atentia Mike Pompeo, citat de cotidianul Financial Times si de BBC.

Printre conditiile formulate de Statele Unite se numara renuntarea de catre Iran la activitatile de imbogatire a uraniului si de procesare a plutoniului, precum si "acces la toate instalatiile nucleare".

Seful diplomatiei americane a amenintat ca Statele Unite vor "zdrobi" agentii secreti iranieni si militantii miscarii siite Hezbollah, in intreaga lume.

"Dupa cum a spus presedintele Donald Trump acum doua saptamani, este dispus, este pregatit sa negocieze un nou acord. Dar obiectivul nu este acordul, ci protejarea poporului american", a insistat Mike Pompeo.

Seful diplomatiei americane a indemnat tarile din cadrul Uniunii Europene, precum si Australia, India, Japonia si Arabia Saudita sa sustina strategia Statelor Unite de exercitare a presiunilor asupra Iranului. "Le cer aliatilor SUA sa ni se alature in solicitarea adresata Administratiei din Iran de a fi mai responsabila", a subliniat Pompeo.

Specialistii sunt sceptici ca Iranul va accepta noile conditii impuse de Statele Unite. "Planul este total nerealist, un vis - Iranul este indemnat sa se predea unilateral", afirma Barbara Slavin, analist la Institutul Consiliul Atlantic (Atlantic Council).

Presedintele SUA, Donald Trump, a somat Iranul sa revina la negocieri, amenintand ca, in caz contrar, "se va intampla ceva", iar eventuala reluare a activitatilor atomice va fi urmata de consecinte grave. Donald Trump a anuntat la inceputul lunii mai retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat in anul 2015 de marile puteri cu Iranul. Rusia, Uniunea Europeana si Iranul au anuntat ca vor mentinerea Acordului atomic.

Insa Donald Trump a declarat ca regimul de la Teheran este ob ...citeste mai departe despre "Conditiile lui Trump pentru semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump conditii acord nuclear Iran , #Stiri International