Conferinta de Securitate de la Munchen: Cum au incercat americanii sa-i asigure pe europeni ca era Trump nu e un dezastru

Luni, 20 Februarie 2017, ora 11:36
1019 citiri
Conferinta de Securitate de la Munchen: Cum au incercat americanii sa-i asigure pe europeni ca era Trump nu e un dezastru
Foto: Facebook/Mike Pence

Orasul german Munchen a gazduit weekend-ul acesta Conferinta de Securitate la care au participat cei mai importanti decidenti in politica de securitate internationala, printre care cancelarul german Angela Merkel, vicepresedintele american Mike Pence si zeci de ministri ai Apararii din cele mai dezvoltate state de pe mapamond.

Peste 500 de personalitati din intreaga lume au luat parte la cea dea 53-a Conferinta de Securitate si au discutat, in general, despre relatiile transatlantice si NATO in asa-zisa "era Trump", cooperarea pe securitate intre tarile UE, relatiile cu Rusia, razboiul informatic si razboaiele lumii.

Jurnalistii Politico au relatat ca evenimentul din capitala bavareza s-a remarcat mai degraba prin momentele stanjenitoare, "lipsa stralucirii" si confuzii in ceea ce priveste noile realitati. Pentru americanii si europenii care s-au adunat la Munchen a fost mai multa ca o prima intalnire aranjata de altcineva, comenteaza publicatia.

Americanii care au venit la Munchen weekend-ul acesta, vicepresedintele Mike Pence, secretarul Apararii James Mattis si secretarul Securitatii Interne John Kelly, au vorbit despre importanta relatiilor transatlantice si au asigurat ca SUA isi vor respecta angajamentele. Stiau exact ceea ce europeni, ingrijorati cu privire la planurile Americii, vor sa auda.

Pence, de exemplu, a vorbit despre "sustinerea puternica" si "angajamentul ferm" al Americii fata de NATO si despre Articolul 5 din Tratat, care obliga SUA sa intervina in cazul in care un aliat este atacat.

"Nu cred ca 'America pe primul loc' (unul dintre sloganurile lui Donald Trump - n.red.) inseamana 'Doar America'", a spus, la randul sau, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Mesajul americanilor nu a fost chiar convingator

Insa unii pun la indoiala faptul ca declaratiile oficialilor americani ar fi in conformitate cu noua realitate din era Trump.

"Fluxul de Twitter (al lui Donald Trump - n.red.) va arata daca vorbele lui Pence sunt, intr-adevar, cele ale presedintelui", a sustinut fostul ministru suedez de Externe Carl Bildt.

Totusi, senatorul american John McCain, fost candidat prezidential republican si critic al lui Trump, a rugat multimea adunata la Munchen sa se uite la ce fac americanii, nu la ce spun.

McCain, declaratie transanta la Conferinta pentru Securitate de la Munchen: Administratia Trump este in haos

Insa nici interventia lui McCain nu a ajutat prea mult, pentru ca audienta, formata in mare parte din ...citeste mai departe despre "Conferinta de Securitate de la Munchen: Cum au incercat americanii sa-i asigure pe europeni ca era Trump nu e un dezastru" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conferinta securitate Munchen, #Merkel presa libera, #Pence SUA NATO , #Stiri International