Conflict diplomatic la nivel inalt: China ameninta SUA ca se va ajunge la confruntare

Luni, 08 Octombrie 2018, ora 17:27
1154 citiri

Secretarul de Stat american Mike Pompeo si omologul sau chinez Wang Yi au avut niste schimburi de replici mai putin diplomatice, luni, la Beijing, la cateva zile dupa o adevarata denuntare a politicii chineze de catre vicepresedintele Statelor Unite, Mike Pence.

Aflat in trecere pe la Beijing, in urma unui turneu in Asia, in cadrul caruia s-a intalnit si cu presedintele nord-coreean Kim Jong-un, Pompeo a asistat la cum ministrul chinez de Externe i-a reprosat ultimele masuri adoptate de Washington, de la razboiul comercial la vanzarea de armament catre Taiwan.

"Aceste masuri dauneaza increderii reciproce si arunca o umbra asupra viitorului relatiilor chinezo-americane, ceea ce este intru totul contrar intereselor celor doua popoare", s-a plans Wang in fata jurnalistilor, la inceputul intalnirii cu omologul sau american.

"Noi cerem ca Statele Unite sa inceteze aceste actiuni rauvoitoare", a subliniat el, invitand cele doua tari sa coopereze pentru a evita sa "cada in conflict si confruntare".

La fel de direct, seful diplomatiei lui Donald Trump - care nu a fost primit de catre presedintele chinez Xi Jinping -, a recunoscut ca cele doua tari au "dezacorduri fundamentale".

"Suntem foarte ingrijorati de masurile adoptate de China si ma felicit ca pot sa discut azi despre asta, pentru ca este vorba despre o relatie extrem de importanta", a spus el.

Vizita lui Pompeo are loc la patru zile dupa un discurs in care Mike Pence a prezentat un adevarat rechizitoriu contra Chinei, pe care a acuzat-o ca ar cauta sa faca astfel incat Trump sa piarda viitoarele alegeri.

Mike Pompeo si-a exprimat in fata omologului sau regretul fata de anularea - potrivit lui de catre China - a unei intalniri intre ministrii Apararii celor doua tari, care urma sa aiba loc in octombrie la Beijing.

Aceasta intalnire "nu a fost anulata de catre China. Este un fapt", i-a replicat Wang Yi. ...citeste mai departe despre "Conflict diplomatic la nivel inalt: China ameninta SUA ca se va ajunge la confruntare" pe Ziare.com

#Mike Pompeo China, #conflict SUA China , #Stiri International