Constructia sectiunii offshore a conductei South Stream va incepe in noiembrie

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 15:37
1073 citiri
Constructia sectiunii offshore a conductei South Stream va incepe in noiembrie
Foto: (c) Jaroslav PAP / TANJUG ARHIVA

Lucrarile de amplasare a tevilor pe fundul Marii Negre pentru realizarea gazoductului South Stream vor incepe in luna noiembrie, a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al consortiului South Stream Transport, Jasper Jansen, citat de agentia bulgara BTA.

Potrivit lui Jasper Jansen, sunt indeplinite toate conditiile pentru inceperea lucrarilor la sectiunea offshore a conductei South Stream, iar amplasarea de tevi va incepe dinspre partea ruseasca a conductei. Sectiunea offshore a conductei South Stream va avea o lungime de 931 de kilometri, intre orasul Anapa din Rusia si portul bulgar Varna via Marea Neagra, relateaza Agerpres.

La randul sau, directorul de comunicare al companiei germane Wintershall, Michael Sasse, a apreciat ca aceasta portiune din viitorul gazoduct South Stream va fi finalizata, deoarece este vorba despre un proiect care se deruleaza in apele internationale.

'Credem ca in momentul in care tevile vor fi amplasate pe fundul marii vor fi rezolvate si problemele cu portiunea de la suprafata a proiectului', a declarat Michael Sasse.

Acesta a adaugat ca sectiunea de la suprafata a conductei South Stream va fi construita de o alta companie, insa, cel mai probabil, se va ajunge la o rezolvare a situatiei in urma discutiilor cu Uniunea Europeana.

In luna iulie a acestui an, Comisia Europeana a cerut Guvernului bulgar sa suspende lucrarile la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, in asteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislatia europeana. Executivul european sustine ca South Stream nu respecta decizia sa care interzice furnizorilor de gaze naturale sa controleze si accesul la conductele care transporta gazele naturale, iar dupa anexarea Crimeei de catre Rusia a pus procesul de aprobare in asteptare.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagra. In Bulgaria se va ramifica in doua - spre nord, prin Serbia, Croatia, Ungaria, Slovenia, Austria, si spre sud, catre Grecia si sudul Italiei. Sectiunea submarina dintre Rusia si Bulgaria va avea 900 de kilometri lungime.

Constructia gazoductului a inceput in decembrie 2012, primele livrari spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Actionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia), cu 20%, Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta) cu cate 15%. Gazprom a infiintat deja companii mixte cu societati din Austria, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Grecia, Ungaria si Serbia.

#sectiunea offshore conducta South Stream, #conducta South Stream, #gazoductul South Stream , #Stiri International