Cooperarea dintre UE si NATO este la un nivel fara precedent: Vrem sa protejam cetatenii europeni prin toate mijloacele

Marti, 10 Iulie 2018, ora 20:18
907 citiri
Cooperarea dintre UE si NATO este la un nivel fara precedent: Vrem sa protejam cetatenii europeni prin toate mijloacele
Foto: Facebook / NATO

Uniunea Europeana si Alianta Nord-Atlantica au stabilit, marti, intensificarea cooperarii, in scopul protejarii cetatenilor statelor membre, prin amplificarea interoperabilitatii militare, combaterea terorismului si amenintarilor conventionale si neconventionale.

"Tocmai am semnat o Declaratie comuna UE-NATO, care aduce cooperarea intre Uniunea Europeana si Alianta Nord-Atlantica la urmatorul nivel. Obiectivul este clar. Vrem sa protejam cetatenii europeni prin toate mijloacele posibile disponibile si nu exista un partener mai bun decat NATO. De aceea, am stabilit astazi sa consolidam relatiile UE-NATO in domeniile de importanta cruciala. Acestea includ imbunatatirea mobilitatii militare a trupelor si echipamentelor, activitati de pregatire pentru atacuri cibernetice si hibride, combaterea terorismului si oprirea traficului de imigranti pe Marea Mediterana", a afirmat Donald Tusk, presedintele Consiliului European.

"In urma cu doi ani, la Varsovia, am convenit sa consolidam cooperarea UE-NATO in scopul promovarii pacii si stabilitatii in spatiul euro-atlantic. Eforturile noastre in acest sens se axeaza pe asistenta reciproca pentru imbunatatirea securitatii cetatenilor nostri si pentru consolidarea relatiilor transatlantice. Cooperarea noastra indelungata s-a dezvoltat substantial, fiind in prezent la un nivel fara precedent din punctul de vedere al calitatii, scopului si fortei. Impartasim aceleasi valori si aceeasi determinare in a aborda impreuna provocarile cu care ne confruntam. Securitatea noastra este interconectata, iar astazi ne-am intalnit la Bruxelles pentru a reafirma importanta si necesitatea cooperarii, pentru a sublinia ca securitatea noastra si initiativele in domeniul apararii genereaza beneficii reciproce", se arata in Declaratia de cooperare UE-NATO semnata de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si de secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

"In consultare cu statele membre UE si cu aliatii NATO, in colaborare si pentru beneficiul tuturor, partaneriatul nostru va continua sa se desfasoare in spiritul deschiderii reciproce si in conformitate cu autonomia decizionala si cu procedurile organizatiilor noastre, fara prejudicierea caracterului specific al securitatii si politicilor de aparare ale statelor membre. In acest context, consideram ca transparenta este esentiala. Incurajam cea mai mare implicare posibila a statelor NATO care nu sunt m ...citeste mai departe despre "Cooperarea dintre UE si NATO este la un nivel fara precedent: Vrem sa protejam cetatenii europeni prin toate mijloacele" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cooperare NATO Europa, #summit NATO Europa , #Stiri International