Coreea de Nord confirma ca a testat cu succes o bomba cu hidrogen. Este al saselea test nuclear si cel mai puternic

Duminica, 03 Septembrie 2017, ora 10:20
942 citiri

Coreea de Nord a anuntat, duminica dimineata, ca a testat cu succes o noua bomba cu hidrogen, ce poate fi atasata noilor rachete balistice intercontinentale testate in ultimele luni.

Testul nuclear, al saselea de pana acum, a fost ordonat de liderul Kim Jong-un si s-a dovedit un "succes complet", relateaza BBC.

Agentia de meteorologie din Coreea de Sud a afirmat ca puterea exploziei produse de acest test a fost de 9,8 ori mai mare decat cea de la testul precedent, realizat in septembrie anul trecut. Pana acum acel test era considerat cel mai puternic dintre toate experimentele nucleare realizate de Coreea de Nord incepand din 2006.

Anuntul Coreei de Nord vine la doar cateva ore dupa ce seismologii au detectat un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,3 grade, si despre care se credea ca a fost provocat de un al saselea test nuclear.

Seismologii americani au spus ca sesimul a avut loc la o adancime de 10 kilometri in nord-estul tarii. Este chiar zona in zona in care Nordul a efectuat testele nucleare anterioare.

Cutremurul a fost detectat la scurt timp dupa ce in presa au aparut fotografii cu liderul nord coreean, Kim Jong-Un, inspectand o bomba cu hidrogen, in cadrul unei vizite la Institutul pentru arme nucleare al regimului nord-coreean, care poate fi instalata pe noua racheta balistica intercontinentala de care dispune tara sa.

Imaginile il prezinta pe Kim Jong-Un imbracat in negru in timp ce inspecteaza o carcasa metalica cu doua protuberante.

Coreea de Sud a spus ca seismul a avut loc in regiunea Kilju, unde se afla situl nuclear Punggye-ri. Oficialii din Sud au convocat de urgenta o intrunire a Consiliului de Securitate Nationala.

Ulterior, China a anuntat ca a fost detectat un alt cutremur, de 4,6, in Coreea de Nord. Expertii chinezi considera ca este vorba despre un seism provocat, pentru ca a avut loc la o adancime mica.

Amintim ca, saptamana trecuta, Coreea de Nord a lansat o noua racheta, care a trecut pe deasupra teritoriilor din nordul Japoniei.

Guvernul nipon a anuntat ca nu a incercat sa intercepteze racheta care a trecut pe deasupra insulei Hokkaido, marti dimineata, la ora 06:06 (ora locala - n.red.).

Cetatenii au fost insa treziti din somn de alarma care-i avertiza ca ar putea fi tinta unui atac cu bomba.

Imediat dupa testul Coreei de Nord, presedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a ordonat armatei sale sa faca o demonstratie de forta, in ideea de a transmite un avertisment Phenianului ca toate capacit ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord confirma ca a testat cu succes o bomba cu hidrogen. Este al saselea test nuclear si cel mai puternic" pe Ziare.com

#Coreea Nord test nuclear, #Coreea Nord bomba hidrogen , #Stiri International